Facebook Pixel

росія щомісяця розміщує понад 900 замовних текстів у європейських ЗМІ

З лютого по жовтень 2023 року в Німеччині, Італії, Польщі, Чехії, Словаччині та Угорщині було опубліковано 8296 матеріалів з російською дезінформацією. Про це йдеться в дослідженні VoxCheck.

Дослідження VoxCheck щодо поширення російської дезінформації у Європі — відео

В середньому щомісяця виходило понад 920 публікацій з фейками. Для порівняння, з 24 лютого 2022 по січень 2023 року цей показник становив 403 випадки на місяць, або 4836 випадків.

Головні теми російської брехні в європейських медіа

За словами старшої аналітикині VoxCheck Мирослави Маркової, у 2023 році їхня команда виявила 43 нових пропагандистських наративи. Більшість стосується українського контрнаступу та дискредитації ЗСУ.

Зокрема, поширюється дезінформація про масову здачу в полон українських військових та порушення прав людини під час мобілізації.

Ще одна поширена тема — передача західного озброєння Україні. Також активно тиражується теза, що Захід використовує Україну у власних цілях і не дозволяє домовлятися про мир.

Крім цього, експерти відзначають поширення фейкових новин про те, що Україна начебто підірвала Каховську ГЕС. Ця брехня покликана зобразити Україну як терористичну державу.

Протидія поширенню проросійських фейків

Для боротьби з дезінформацією фахівці VoxCheck створили базу перевірених та пропагандистських ЗМІ.

Аналітики також зібрали перелік поширених брехливих тверджень дев'ятьма мовами. Крім того, вони розробили інструмент для відстеження динаміки пропагандистських повідомлень.

Раніше The Page писав про нестандартну російську пропаганду проти України у мультфільмах, мемах та відеоіграх.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉