Facebook Pixel

Китай купує російську нафту дорожче, ніж домовилися G7

Китай ігнорує домовленість країн Великої сімки (G7) про граничну вартість, яку припустимо сплачувати за барель російської нафти. Про це свідчать дані KSE Institute, що посилається на Міжнародне енергетичне агентство.

Хто купує найбільше російської нафти

У І кварталі 2023 року Китай купував нафту російського походження найдорожче – у середньому по $71,7 за барель. Хоча гранична ціна для російської нафти, погоджена G7, становить $60 за барель.

Також Китай у січні — березні 2023 року купував найбільші обсяги нафти в росії – у середньому 1,68 млн барелів на добу.

Хто виграв від граничних цін на російську нафту

Індія та Туреччина виграли від граничних цін на російську нафту – першій країні барель російської нафти в першому кварталі 2023 року коштував у середньому $48,03, а другій – у середньому $56,14.

Утім, Туреччина купувала в 14 разів менше російської нафти, ніж Індія – у середньому 110 тис. проти 1,41 млн барелів на добу.

Вигоду мала й країна ЄС Угорщина, яка закуповує нафту російського походження через нафтопровід «Дружба». У січні — березні 2023 року Будапешт сплачував за це паливо в середньому $45 за барель.

Росія попри санкції нарощує експорт нафти

Російський експорт нафти в березні 2023 року зріс до найвищого рівня з квітня 2020 року, йдеться у квітневому звіті Міжнародного енергетичного агентства.

Це відбулося завдяки різкому зростанню потоків продукції. Вони повернулися до рівня, який востаннє спостерігався до вторгнення росії в Україну, відзначає IEA.

Скільки доходу має рф від експорту нафти

Загальні постачання російської нафти в січні — березні 2023 року зросли на 0,6 мб/день — до 8,1 мб/д, а продукти зросли на 450 мб/д — до 3,1 мб/д. Очікувані доходи від експорту нафти в першому кварталі 2023 року зросли на $1 млрд — до $12,7 млрд, але були на 43% нижчими, ніж рік тому.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉