Facebook Pixel

Росія може програти Казахстану ринок ядерного палива у Європі

«Казатомпром», національна уранодобувна компанія Казахстану, планує збільшити видобуток, щоб задовольнити попит із боку АЕС Східної Європи, що зростає.

Як заявив генеральний директор «Казатомпрому» Єржан Муканов в інтерв’ю Bloomberg, деякі атомні станції раніше отримували збагачений уран із росії, але готові з 2025 року укласти контракти з казахстанською компанією.

Quote«Ми готуємо наші запаси до видобутку, щоб реагувати на запити ринку», — сказав Муканов в інтерв'ю в Астані.

Казахстан, який виробляє понад 40% світового урану, планує зберегти видобуток цього року на рівні приблизно 22 тис. тонн.

Quote«Ми прогнозуємо зростання попиту на уран, але ми не зацікавлені у вибуховому зростанні цін», — сказав Муканов.

«Казатомпром» до кінця 2023 року планує відкрити третій експортний маршрут в обхід росії – через один із портів Китаю. Наразі компанія транспортує атомне паливо через рф, Каспійське море, Азербайджан і Грузію до Чорного моря.

Китай також шукає джерела постачань ядерного палива для завантаження запланованих нових атомних електростанцій і збільшення власних запасів, сказав Муканов. Мета Китаю – створити «безперебійні довгострокові постачання».

Контекст. РФ залишається найбільшим у світі постачальником ядерного палива.

За прогнозами Всесвітньої ядерної асоціації, до 2030 року попит на уран зросте приблизно на третину, а потужність реакторів збільшиться щонайменше на 16%.

В Україні зараз розробляються Ватутінське, Мічурінське та Новокостянтинівське родовища урану. Повний цикл робіт із видобутку (підземним способом) та перероблення уранових руд в Україні здійснювало ДП «Східний ГЗК». Минулого року «СхідГЗК» планував збільшити видобуток на Новокостянтинівському родовищі до 1500 тонн уранового концентрату на рік.

Переробленням руди на урановий концентрат (U3О8) займається гідрометалургійний завод в м. Жовті Води.

У 2016 році міністерства енергетики України та Казахстану й НАК «Казатомпром» домовилися створити СП із видобутку урану в обох країнах. Також Казахстан запросив Україну в проєкт будівництва заводу з виробництва уранового палива для АЕС як альтернативу російському ТВЕЛу.

У квітні 2022 року американська Westinghouse та французька Framatome заявили про плани з 2024 року постачати ядерне паливо на чеську АЕС «Темелін» замість компанії ТВЕЛ держхолдингу «Росатом».

Подякувати 🎉