Facebook Pixel

Рада затвердила реформу корпоративного управління в держсекторі

Верховна Рада України прийняла в цілому закон про реформу корпоративного управління державними підприємствами, який є одним з важливих умов фінансування за різними програмами.

За законопроєкт №5593-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава», в четвер, 22 лютого 2024 року, проголосували 262 народних депутати.

Quote«Не пройшло і 10 років. Якщо точніше, тільки 9 років цей закон чекав свого прийняття. Окремо вітаю команду Олексія Мовчана (Комітет з економічної політики ВРУ) та Юлії Свириденко & Олексія Соболева (Мінекономіки) з виконанням надзвичайно важкого завдання», – прокоментував народний депутат Ярослав Железняк.

Як реформа корпоративного управління пов’язана з фінансуванням від МВФ

Цей законопроєкт є індикатором проєкту Плану для програми Ukraine Facility, коментують в Мінекономіки.

Железняк нагадав, що реформа корпоративного управління (№5593-д) та реформа ринку капіталів (№5865) також згадані у меморандумі України з МВФ – «але поки не як структурний маяк».

Quote«Бачите, яку магічну річ робить DPL Світового банку та $1,4 млрд під ці вимоги. Всі три завдання Ради виконані. У березні чекаємо транш і вже думаємо, які реформи можуть бути у другому пакеті DPL на вересень», – додав нардеп.

Старший менеджер Команди підтримки реформ Мінекономіки за напрямком «Реформа корпоративного управління» Надія Кобиляк зауважила, що ця реформа – важливий компонент на шляху до євроінтеграції. Вона допоможе отримати підтримку від Міжнародного валютного фонду та залучити фінансування для державних компаній.

Що законопроєкт №5593-д змінює в корпоративному управлінні

Основна ідея законопроєкту – запустити прозору модель корпоративного управління держпідприємствами за стандартами розвинених країн (керівними принципами ОЕСР), пояснює Надія Кобиляк.

Головні нововведення закону пояснили в Міністерстві економіки.

  1. Кабмін затверджуватиме політику державної власності – правила гри для всіх держпідприємств. Стратегічні плани розвитку, а також фінансові та інвестиційні плани держпідприємств мають узгоджуватися з цією політикою.
  2. Збільшилися повноваження наглядових рад. Саме НР прийматимуть ключові операційні рішення: затверджуватимуть фінансові, стратегічні, інвестиційні плани на основі політики держвласності і листів-очікування власника, призначатимуть і звільнятимуть керівників держпідприємств.
  3. Уряд затверджуватиме дивідендну політику, яка змінює нормативи для дивідендів. Їх рівень встановлюватиметься з урахуванням потреб галузі чи індивідуального підприємства.
  4. Закон змінює систему внутрішнього контролю держпідприємств. Замість ревізійних комісій передбачено сучасні інструменти контролю – комплаєнс, управління ризиками, внутрішній аудит.
Quote«Це означає, що ми хочемо зменшити втручання держави у операційну діяльність державних компаній. Новий закон розширює повноваження наглядових рад, але при цьому держава залишається власником цих компаній. Запроваджується поняття політики державної власності і повноваження уряду її затверджувати. Призначення генерального директора чи затвердження стратегічних і фінансових планів – виключна компетенція наглядової ради», – зауважила Надія Кобиляк.

Вона додала, що впродовж майже дев’яти років тривали дебати щодо реформи корпоративного управління держпідприємствами. Прийнятий закон – це серйозний крок, що дозволить покращити управління державними компаніями.

Quote«Не менш важливим є те, як він буде втілюватися в підзаконних актах і на практиці. Подальше ефективне впровадження реформи приведе до позбавлення політичного впливу на держпідприємства та сприяння створенню конкурентоспроможних компаній», – резюмувала Кобиляк.

Робота над реформою корпоративного управління держпідприємствами стартувала ще у 2015-му, коли міністром економічного розвитку та торгівлі України був Айварас Абромавічус.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉