Facebook Pixel

Реальний ВВП у I кварталі 2023 зріс на 2,4% – Свириденко

Реальний ВВП у I кварталі 2023 зріс на 2,4% – Свириденко. Інфографіка — ЦЕС

Реальний ВВП у I кварталі 2023 зріс на 2,4% – Свириденко. Інфографіка — ЦЕС

Реальний ВВП України у І кварталі 2023 зріс на 2,4% порівняно з попереднім кварталом з урахуванням сезонної корекції. Про це заявила перша віце прем’єр міністерка України Юлія Свириденко.

За даними Держстату, в І кварталі кварталу 2023 року зменшення ВВП у річному вимірі склало 10,5%, що значно краще за попередні оцінки Мінекономіки – мінус 14,1%.

Quote«Такі дані свідчать про те, що економіка України адаптується та відновлюється більш швидкими темпами, ніж прогнозувалось раніше. Вона продовжує працювати та долати виклики війни», — вважає Свириденко.

Міністерка економіки зауважила, що негативно на економіку впливають затримка роботи зернового коридору, обмеження агроекспорту до ЄС та нове випробування – руйнування Каховської ГЕС росіянами у вівторок, 6 червня 2023 року.

Проте, зазначають в Міністерстві економіки України, у травні-червні спостерігається позитивна динаміка ВВП попри всі виклики.

За даними трекеру економіки від ЦЕС, НБУ прогнозує зростання реального ВВП на 2,0% за підсумками 2023 року. За даними Держстату, у першому кварталі року ВВП зменшився на 10,5% р/р — це менше, ніж прогнозовані НБУ 13,5%. У другому кварталі Нацбанк очікує зростання на 15,9%.

Подякувати 🎉