Facebook Pixel

Росія готується до нового обстрілу України та змінює тактику застосування «шахедів» — розвідка

У середньому від жовтня 2022 року інтервал між масованими ракетними ударами російського окупаційного війська по Україні складає 7 — 14 днів. У розвідці вже бачать ознаки, які свідчать, що процес підготовки до нової атаки триває, і наголошують, що на вибір дати росіянами впливає одразу низка чинників, як-от: наявність ракет, погодні умови, свята тощо.

Ракетні обстріли України: коли чекати на нові в січні 2023 року

Представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький в інтерв’ю «РБК-Україна» розповів, що російська армія активно готується до нової атаки. Ба більше, погода в Україні цьому сприяє.

Quote«Ми бачимо, що зараз авіація тренується, перелітає з одного аеродрому на інший, є тренування екіпажів із нанесення ударів. Отже, йде процес підготовки до наступного обстрілу», — зазанчив він.

РФ змінила тактику використання «шахедів» по Україні: яка мета

Скібіцький наголосив, що росіяни дещо змінили тактику використання іранських ударних БпЛА типу Shahed по Україні. В останній тиждень вони запускали «рої дронів» на окремо обраному напрямку задля прориву української ППО.

Quote«Масований рій дронів спрямований на те, щоби прорвати нашу систему ППО та влучити в об'єкти. А якщо запускати малу кількість – 5 — 10 – такого ефекту не буде… коли були останні атаки, комплекси NASAMS уперше перезаряджалися фактично під час нальоту», — зазначив він.

Окрім того, для збільшення ефективності «шахедів» росіяни використовують їх темної пори доби на різних висотах і напрямках. Також час від часу вони змінюють і місце запуску.

У ГУР додали, що окрім проблем із наявністю ракет агресор відчуває й дефіцит БпЛА.

Quote«На сьогодні вони використали приблизно 660 дронів «шахедів». Контрактом передбачено 1 750. Але потрібен час для їхнього доставлення та підготовки. Протягом останніх днів вони застосували велику кількість, а ці запаси необхідно поповнювати», — зазначив представник відомства.

Водночас Скібіцький наголосив, що найближчим часом росія отримає чергову партію Shahed. Точну кількість у розвідці зараз назвати не беруться, однак нагадують, що минулі постачання складали 250 — 300 одиниць.

Контекст. Нагадаємо: у ніч на 1 січня 2023 року ворог запустив по Києву та інших українських містах іранські дрони-камікадзе. Загалом у святкову ніч над Україною було знищено 45 безпілотників (13 було збито до 00:00, ще 32 – після). У ніч на 2 січня росіяни атаку повторили.

Подякувати 🎉