Facebook Pixel

Підрив Каховської ГЕС: збитки сягнули $1,5 млрд

Підрив Каховської ГЕС: збитки сягнули $1,5 млрд

Підрив Каховської ГЕС: збитки сягнули $1,5 млрд

Збитки від забруднення земель та водних об’єктів півдня України внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС попередньо сягнули $1,5 млрд. Про це Дмитро Заруба, перший заступник голови Державної екологічної інспекції України, повідомив під час брифінгу «Три місяці від знищення окупантами Каховської ГЕС: екологічна та протимінна ситуація, оцінки і тенденції» в Мілітарі Медіа Центрі.

Ця сума не включає збитки, які російське вторгнення вже спричинило природно-заповідному фонду країни, уточнив пан Заруба. За підрахунками Держекоінспекції, вони вже перевищили 2 трлн грн, або $55 млрд.

В Херсонській області розлив води після підриву дамби підтопив майже 65% всіх лісів, і була загроза їх повного знищення, уточнив Владислав Дудар, офіцер Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони.

Каховське водосховище скоротилось майже в 20 разів

Як і прогнозували, Каховське водосховище сьогодні осушене на 72%, 14 куб. км води потрапило в Чорне море.

Quote"Судячи зі свіжих супутникових знімків, річка Дніпро прийшла в своє природне русло. З приблизно 2155 кв. км колишньої площі Каховського водосховища сьогодні його дзеркало скоротилось до 120 кв. км», – трохи песимістично додав офіцер управління екобезпеки Міноборони.

Екосистема водосховища повністю зникла, констатував він. В деяких місцях шар загиблих тварин та рослин становив близько 1 м.

Чи перетвориться територія Каховського водосховища на пустелю

Владислав Дудар заявив, що наразі почалась так звана вторинна сукцесія, або відновлення земель водосховища. Місцеві мешканці вже засіяли близько 1500 га різними рослинами, яких нарахували більше за 60 видів.

Водосховище зберігало 94% води для 30 меліоративних систем Херсонської області, 74% меліоративних систем Запорізької та 30% – Дніпропетровської областей.

Відсутність ведення сільського господарства та зрошення може посилити процеси аридизації (опустелювання) півдня України. Однак навряд чи Херсонщина перетвориться на пустелю, вважає Дудар. Тут випадає близько 400 мм опадів на рік, а в пустелі їх зазвичай не більше 200 мм.

Чи можна вести сільське господарство на мулі Каховського водосховища

Держекоінспекція за три місяці взяла приблизно 600 проб води, мулу та ґрунтів вздовж місця катастрофи в Херсонській, Запорізькій, Миколаївській та Дніпропетровській областях. Дмитро Заруба підтвердив, що влітку проби виявили забруднення мулу колишнього Каховського водосховища нафтопродуктами та агрохімікатами: важкими металами, сульфатами, нітратами, перевищення ПДК залізом, азотом, аммонієм і водночас значне зменшення вмісту кисню – до 2 мг/л за норми не менше 4 мг/л.

Наразі забруднення пально-мастильними матеріалами вже немає, ГДК в нормі. Вода буквально змила все в Чорне море.

Quote«Каховське водосховище фактично було найбільшим і останнім, приймало весь каскад води з Дніпра, який проходить через промислові регіони. Відповідно залягання важких металів, певних хімічних речовин в мулі є, – визнає Дмитро Заруба. – Чи можна той мул після висихання використовувати як ґрунт для подальших сільгоспробіт – це велике питання».

Проте потрібно продовжувати моніторити ситуацію та спостерігати, що відбуватиметься з водосховищем до прибережної зони Чорного моря.

Запитання про аналіз рослин, перший врожай яких вже можна збирати з осушенного водосховища, Дмитро Заруба порадив поставити Державній споживчій службі.

Чи потрібно відновлювати Каховське водосховище

Питання, чи потрібно відновлювати греблю ГЕС та водосховище, залишається відкритим до деокупації півдня. Але при розробці рішення потрібно врахувати кілька факторів:

  • продовольча безпека – сьогодні зрощування позбавлено дуже багато сільськогосподарських територій;
  • ядерна безпека – як відсутність води вище по дніпровських каскадах може вплинути на безпеку Запорізької АЕС.
Підрив Каховської ГЕС: збитки сягнули $1,5 млрд

Підрив Каховської ГЕС: збитки сягнули $1,5 млрд

Підрив Каховської ГЕС: збитки сягнули $1,5 млрд — Дмитро Заруба

Підрив Каховської ГЕС: збитки сягнули $1,5 млрд — Дмитро Заруба

Підрив Каховської ГЕС: збитки сягнули $1,5 млрд. Чи стане Херсонщина пустелею — Владислав Дудар.

Підрив Каховської ГЕС: збитки сягнули $1,5 млрд. Чи стане Херсонщина пустелею — Владислав Дудар.

Підрив Каховської ГЕС: збитки сягнули $1,5 млрд Thumb Підрив Каховської ГЕС: збитки сягнули $1,5 млрд — Дмитро Заруба Thumb Підрив Каховської ГЕС: збитки сягнули $1,5 млрд. Чи стане Херсонщина пустелею — Владислав Дудар. Thumb
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉