Facebook Pixel

Кабмін погодив відновлення Каховської ГЕС: скільки триватиме будівництво

18 липня Кабінет міністрів України затвердив проєкт будівництва Каховської ГЕС і забезпечення сталої роботи Дніпровської ГЕС у період відбудови.

Коли старт відновлення Каховської ГЕС

Як зазначила віцепрем’єр-міністр України Юлія Свириденко, проєкт з відновлення Каховської ГЕС розрахований на два роки. Нагадаємо, що вартість будівництва складе приблизно $1 млрд.

Quote«На першому етапі буде здійснено проєктувальні роботи та будівництво окремих споруд, необхідних для стабільної роботи Дніпровської ГЕС під час подальших відновлювальних робіт на Каховській ГЕС. Другий етап передбачає проєктування та роботи безпосередньо на деокупованій території Каховської ГЕС», — зазначила Юлія Свириденко.

Зокрема, на першому етапі планується:

  • проєктування тимчасових гребель верхнього та нижнього б’єфа Каховського гідровузла, споруди для пропуску будівельних і екологічних витрат Каховського гідровузла, підпірної споруди в нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС;
  • будівництво підпірної споруди в нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС.

Під час другого етапу після деокупації території навколо Каховської ГЕС планується:

  • обстеження, демонтаж зруйнованих споруд і конструктивів Каховського гідровузла;
  • розроблення проєкту будівництва Каховської ГЕС;
  • будівництво тимчасових гребель верхнього та нижнього б’єфа Каховського гідровузла.

Координуватиме реалізацію експериментального проєкту Міністерство економіки. Учасниками проєкту визначено також Міненерго, Міндовкілля, Мінінфраструктури, Держводагентство, Генеральний штаб Збройних сил, ДСНС, НКРЕКП, НЕК «Укренерго», Херсонську обласну військову адміністрацію, службу відновлення та розвитку інфраструктури в областях, проєктні та будівельні організації. Замовником робіт, пов’язаних із реалізацією проєкту, буде ПрАТ «Укргідроенерго», а генеральним проєктувальником робіт, пов’язаних із реалізацією експериментального проєкту, – ПрАТ «Укргідропроєкт».

Фінансування проєкту здійснюватиметься коштом ПрАТ «Укргідроенерго», з кредитних коштів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Нагадаємо: 6 червня унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС було підтоплено 80 населених пунктів, знищено частину флори та фауни Херсонщини, приблизно мільйон людей залишилися без питної води, під загрозою продовольча безпека та інші катастрофічні наслідки. 7 червня 2023 року Кабмін виділив 1,5 млрд грн для будівництва нових магістральних водогонів для забезпечення Кривого Рогу, Нікополя та Марганця питною водою. Області також забезпечені спеціалізованою технікою для підвезення води та системами доочищення. 4 липня Держагентство з відновлення розпочало будівництво магістральних водогонів для областей, які постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉