Facebook Pixel

Половина підприємців відчуває недостачу у клієнтах- дослідження

Більше 48 % бізнесменів потерпають від непрогнозованість ринку. Ще 40% скаржаться на нестачу капіталу. Про це свідчать результати дослідження «Стан та потреби бізнесу в умовах війни», передає «Укрінформ».

Серед основних проблем з владою підприємці назвали блокування податкових накладних — 42,2%, затримку з логістикою на кордоні, черги на митних пунктах — 21,1% і відмови у доступі до державної грантової програми допомоги бізнесу, програми «Доступні кредити 5-7-9%«. Останніх виявилось 13,9%.

Окремо дослідники запитали, наскільки вплинуло на бізнес відключення електрики. У більшості випадків негативно. 7,8% заявили, що фактично зупинили свою діяльність через проблему з енергопостачанням, 12,8% – втратили до 80% обороту, 16,7% – до 50% обороту, 28,3% – до 20-30% обороту, 19,2% – до 10% обороту. Тільки 15,1% бізнесменів повідомили, що ситуація з електроенергією практично не вплинула на їхню роботу.

Quote«Дослідження проходило за усіма правилами вибірки по усій Україні. Опитані підприємці представляють всі українські регіони та різні індустрії. Всього проаналізовані відповіді 535 респондентів», — зазначив голова ради Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України, очільник Advanter Group, співзасновник Центр економічного відновлення Aндрій Длігач.

Дослідження проводилося з 25 січня по 2 лютого 2023 року Центром розвитку інновацій, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, національним проєктом Дія.Бізнес спільно з Advanter Group за підтримки українських міністерств, Державної регуляторної служби, Коаліції бізнес-спільнот за модернізацію України.

Нагадаємо, що уряд впроваджує інноваційні програми для підтримки підприємиць в Україні та підвищення рівня зайнятості з-поміж жінок, а також надання їм доступу до фінансових ресурсів для розвитку бізнесу. Зокрема, узяти мікрогрант до 250 ти.с грн на старт чи розвиток власної справи.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉