Facebook Pixel

Єврокомісія почне переговори про членство України в ЄС 15 грудня — Стефанішина

Європейська комісія рекомендувала відкрити переговори про членство України в ЄС з 15 грудня 2023 року «безумовно». Про це Ольга Стефанішина, віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, заявила на щорічній зустрічі ЄБА

Quote«Відкриття перемовин безумовно очікується 15 грудня», – сказала вона.

За словами Стефанішиної, Україна вже зібрала «певний зворотний зв'язок від держав-членів по звіту» про виконання умов для вступу.

Quote«Для нас дуже важливо, щоб держави-члени не звинувачували Європейську комісію в упередженості оцінок. Порівняно з іншими вісьмома країнами [країни-кандидати на членство в ЄС: Албанія, Боснія і Герцеговина, Молдова, Чорногорія, Північна Македонія, Сербія, Туреччина. Грузія та Косово є потенційними кандидатами на членство – The Page], ми сильно вириваємося вперед попри війну», – уточнила вона.

Стефанішина додала, що навіть «найприскіпливіші країни» – Нідерланди, Данія, Німеччина – визнали об’єктивність оцінки України як кандидата та підтримали рішення про безумовне відкриття перемовин.

Віцепрем’єрка нагадала, що «група країн» ЄС (йдеться про Угорщину, Словаччину та Польщу. – The Page) маніпулює питанням членства України, щоб підвищити «політичні ставки, вирішити свої питання через підтримку цього консенсусу в грудні». Проте українська сторона має стратегію роботи з кожною з цих країн.

Quote«Я впевнена, що історична важливість цього рішення переважить традиційний формат укладення політичних угод між державами», – оптимістично зауважила Стефанішина.

Вона впевнена, що після старту переговорів будуть чітко встановлені наступні кроки до членства України в ЄС.

Quote«Вже на березень 2024 року ви будете публічно розуміти, яка переговорна рамка у України і у Європейського Союзу. В кінці 2024 року ми можемо вже вийти на певні червоні лінії», – зауважила Стефанішина.

Україна вже отримала від Єврокомісії перелік усіх майбутніх зобов'язань як члена ЄС. Вони розділені на дві великих групи:

  • No Negotiable part – ті, які мають бути виконані безумовно;
  • «Ми розкажемо вам, як це зробити» – зобов’язання з рекомендаціями.
Подякувати 🎉