Facebook Pixel

У Сімферополі знесли пам'ятник правозахиснику генералу Петру Григоренку

У Сімферополі знесли пам'ятник правозахиснику генералу Петру Григоренку

У Сімферополі знесли пам'ятник правозахиснику генералу Петру Григоренку

У тимчасово окупованому Сімферополі російська «влада» знесла пам’ятник генералу Петру Григоренку, який захищав кримських татар.

Про знесення монумента повідомив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

Quote«Прибрали його, найімовірніше, напередодні 18 травня. Пам'ятник був не в дуже помітному місці і люди могли не помітити. Можливо, там настільки всі залякані цією «владою», що люди бояться навіть щось розповісти», – заявив він.

Погруддя Петра Григоренка було відкрито у Сімферополі на Радянській площі з ініціативи Меджлісу кримськотатарського народу у 1999 році.

Пам'ятник Петру Григоренку

Пам'ятник Петру Григоренку

Бронзовий бюст на постаменті виготовив внучатий племінник генерала Олександр Григоренко. Пізніше статус пам'ятника було легітимовано, а у 2004 році Сімферопольська міськрада ухвалила рішення перейменувати територію навколо бюсту на сквер імені Григоренка.

У Криму в багатьох місцях компактного поселення кримських татар є вулиці імені Петра Григоренка.

До окупації біля пам'ятника проходили зустрічі ветеранів кримськотатарського національного руху.

Генерал Петро Григоренко

Генерал Петро Григоренко

Генерал Петро Григоренко активно підтримував рух кримських татар за їх повернення до Криму. 17 травня 1968 року він взяв участь у демонстрації кримських татар перед будинком ЦК КПРС у Москві та вимагав, щоб його затримали разом з іншими учасниками акції.

Влітку 1968 року Григоренко збирав інформацію про порушення прав кримських татар, які намагалися повернутися до Криму з місць заслання. Він підготував ці дані для західних ЗМІ.

Також генерал виступав проти фальсифікації радянськими слідчими органами даних про втрати кримськотатарського народу після депортації.

Quote«Завдяки Петру Григоренку радянській владі не вдалося створити міжнаціональну напругу між кримськими татарами та українцями. Хоча кримських татар, які поверталися, викидала з Криму і зносила бульдозерами будинки саме влада України, кримські татари чітко бачили межу між чиновниками, що вислужувалися перед Кремлем, і справжніми представниками цього народу», — сказав Мустафа Джемілєв на мітингу в Сімферополі до 100-ліття від дня народження Григоренка.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉