Facebook Pixel

Німеччина хоче заборонити використання компонентів Huawei та ZTE в мережі 5G

Уряд Німеччини має намір заборонити китайським компаніям Huawei та ZTE доступ до частин мереж 5G. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на власні джерела в МВС країни. Це робиться в рамках безпеки країни.

Заборона Німеччини може поширюватися на компоненти, які вже вбудовано в мережі. Оператори зв'язку муситимуть їх видалити та замінити.

Представник Міністерства внутрішніх справ підтвердив, що уряд Німеччини, який перебуває в процесі більш широкої переоцінки своїх відносин із провідним торговим партнером Китаєм, проводить загальну перевірку постачальників телекомунікаційних технологій.

Однак жодному оператору ще не заборонили використовувати певні компоненти китайських компаній у своїх мережах 5G, сказав представник.

Quote«Основна зміна полягає в тому, що ці суворі перевірки потенційних загроз безпеці тепер також застосовуються до наявних компонентів у телекомунікаційних мережах», — зауважив представник, додавши, що операторам не виплачуватиметься компенсація за частини, які необхідно видалити з мережі та замінити.

У документі Міністерства внутрішніх справ, отриманому Reuters, йдеться, що конкретному постачальнику може бути заборонено постачати критично важливі компоненти, якщо вважатиметься, що він прямо чи опосередковано контролюється урядом іншої держави.

Quote«Це ознака того, що уряд Німеччини, можливо, нарешті серйозно ставиться до ризиків, пов'язаних із Китаєм, для національної безпеки», — сказав Ной Баркін, головний редактор китайської практики дослідницької фірми Rhodium Group, що спеціалізується на німецько-китайських відносинах.
Quote«Але після багатьох років коливань німецька мережа 5G дуже залежить від китайських постачальників. Щоб це виправити, знадобиться багато років», — додав Баркін.

Критики Huawei та ZTE говорять, що їхні тісні зв'язки з пекінськими службами безпеки означають, що їхнє вбудовування у всюдисущі мобільні мережі майбутнього може дати китайським шпигунам і навіть диверсантам доступ до важливої інфраструктури.

Huawei, ZTE та уряд Китаю відкидають ці претензії, заявляючи, що вони мотивовані протекціоністським бажанням підтримати некитайських конкурентів.

Представник Huawei заявив, що не коментує спекуляції, і сказав, що в нього «дуже добрі показники безпеки» за 20 років постачання технологій до Німеччини та решти світу. Представник ZTE сказав, що не було надано жодних доказів того, що його продукція небезпечна, але він привітав зовнішню перевірку.

На питання про можливу заборону два провідні оператори зв'язку Німеччини — Deutsche Telekom (DTEGn.DE) і Vodafone Germany (KABLD.UL) — заявили, що повністю дотримуються чинних правил, але не відповіли на політичні спекуляції.

Про те, як борються з китайським застосунком TikTok у західних країнах, можна прочитати тут.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉