Facebook Pixel

Ціни на нафту та зерно зростуть через кліматичний феномен El Niño. Чому це погано для України

El Niño

El Niño

El Niño – це кліматичний феномен екстремальних посух та повеней по всьому світу, який відбувається раз на кілька років.

Науковці стверджують, що нова фаза El Niño вже розпочалася і триватиме до 2024 року. Це матиме негативний вплив на світову економіку, насамперед через збільшення цін на продовольство та енергетику.

Згідно з дослідженням Bloomberg Economics, попередні періоди El Niño піднімали світові ціни на нафту на 3,5%, а вартість решти товарів зростала на майже 4%.

Вплив El Niño на продовольчу інфляцію

Вплив El Niño на продовольчу інфляцію

Оскільки катаклізми зменшують урожайність, то збільшення глобальних цін на сільськогосподарську продукцію теж неминуче. А це піде на користь російській економіці.

У 2022-2023 маркетинговому році країна-терорист експортувала рекордні 45,5 млн т зернових. У 2023-2024 ця цифра зросте до 47,5 млн т, згідно з прогнозом Департаменту сільського господарства США. Частину цих обсягів росія викрала з тимчасово окупованих українських територій.

Вищі ціни на нафту також стануть додатковим вливанням в бюджет агресора. Ціна за барель нафти Brent, згідно з прогнозами, зросте з $85 до $91 до кінця року.

А от Україна від вищих цін на зерно виграє небагато. За цими ж оцінками, виробництво зернових в Україні скоротилося майже вдвічі за останні два роки, і у 2023-2024 маркетинговому році експорт кукурудзи та пшениці впаде ще на 6 млн та 10 млн т у порівнянні з 2022-2023 роком.

Брак дешевих логістичних опцій для експорту також означає, що чистий прибуток від продажу зернових в Україні значно менший, ніж у інших країн.

Довідка:

  • El Niño — різке підвищення температури (на 5-9 °C) поверхневого шару води на сході Тихого океану (у тропічній і центральній частинах) на площі близько 10 мільйонів км². Є явищем планетарного масштабу і прямо чи опосередковано впливає на погоду значної частини Землі. Вважається, що його вплив відчувається й в Україні.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉