Facebook Pixel

НАТО прагне захистити від Трампа допомогу Україні

НАТО прагне захистити від Трампа допомогу Україні

НАТО прагне захистити від Трампа допомогу Україні

НАТО відрядить до Києва високопоставленого цивільного чиновника в рамках низки нових заходів, спрямованих на зміцнення довгострокової підтримки України, які, як очікується, будуть оголошені на саміті у Вашингтоні наступного тижня, повідомляють офіційні особи США і Альянсу. Про це пише The Wall Street Journal.

Ці кроки мають на меті підтримати перспективи України приєднатися до Альянсу, не пропонуючи їй членства. Вони відбуваються на тлі правого політичного сплеску в Європі і зростаючої ймовірності того, що колишній президент Дональд Трамп може повернутися в Білий дім і зменшити американську підтримку України.

Організація Північноатлантичного договору також створює нове командування у німецькому Вісбадені для координації надання військової техніки Києву і підготовки українських військ.

Операція, яка називатиметься «НАТО — безпекова допомога і тренування для України», буде укомплектована майже 700 американськими та іншими військовослужбовцями з 32 країн-членів Альянсу. Вона візьме на себе більшу частину місії, яку американські військові виконували після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Нові ініціативи розроблялися протягом декількох місяців, але вони набувають нової актуальності після слабкого виступу президента Байдена під час телевізійних дебатів з Трампом у четвер і скарг Трампа на гроші, які США витратили на Україну.

Quote«Основна причина змін полягає в тому, щоб захистити зусилля з надання допомоги Україні від Трампа. Замість того, щоб Вашингтон відповідав за управління навчанням і допомогою, НАТО буде відповідати за це. Тож навіть якщо США скоротять або припинять підтримку цих зусиль, вони не будуть ліквідовані», — сказав Іво Далдер, який був послом США в НАТО з 2009 по 2013 рік.

Успіх ультраправих загрожує допомозі Україні

В умовах, коли ультраправі партії отримують підтримку виборців у Франції, Нідерландах і в усьому Європейському Союзі, інституціоналізація ролі НАТО може також зробити військову допомогу Україні менш вразливою до політичних коливань серед членів Альянсу.

Quote«Це дійсно забезпечує стійкість перед обличчям потенційних національних політичних змін, чи то в результаті виборів у Сполучених Штатах, Франції, Великій Британії, чи навіть в Європейському Союзі», — сказав Дуглас Лют, тризірковий генерал армії у відставці, який служив послом США при НАТО з 2013 по 2017 рік.

Нинішні і колишні американські чиновники заявили, що ці кроки дозволять альянсу краще координувати зусилля західних країн з надання Україні військової підтримки в тому, що стало затяжним випробуванням волі між Москвою і Заходом на кордоні НАТО. План також спрямований на те, щоб зробити українські збройні сили більш схожими на ті, що є в НАТО.

У саміті НАТО, на якому будуть висвітлені українські ініціативи, візьмуть участь усі лідери альянсу у Вашингтоні, де 75 років тому була підписана основоположна угода про заснування Альянсу. Метою цього договору був захист членів альянсу від загроз з боку москви — місія, яку НАТО знову бере на себе.

Члени Альянсу сподіваються, що на саміті також буде досягнуто домовленості про щорічні фінансові зобов'язання щодо військової підтримки України, хоча умови все ще обговорюються, повідомили дипломати НАТО. Нещодавні дискусії між членами альянсу включали встановлення мети на рівні приблизно $40 млрд на рік і збільшення внесків багатьох країн, хоча США, ймовірно, залишаться головним донором.

Чи запросять Україну у НАТО?

У той час як багато членів НАТО вважають, що альянс повинен запросити Україну до вступу, ініціюючи процес, який може зайняти роки, США і Німеччина виступають проти такого кроку на саміті наступного тижня.

Намагаючись приховати розбіжності всередині альянсу, офіційні особи кажуть, що НАТО, швидше за все, опише заявку України на вступ до НАТО як «незворотну», спираючись на формулювання в минулорічному комюніке альянсу про те, що «майбутнє України — в НАТО», і в комюніке 2008 року, в якому говорилося, що Україна одного дня стане членом НАТО.

Згідно з ініціативами, які вже узгоджені для остаточного затвердження на саміті, співробітники з країн, що не є членами НАТО, працюватимуть разом з американцями в новому командуванні НАТО над узгодженням пожертвувань військової техніки з потребами України і координацією поставок. Вони також координуватимуть підготовку українських військових, щоб гарантувати, що те, що пропонується, відповідає потребам Києва. За словами офіційних осіб, співробітники НАТО самі не будуть проводити жодних тренувань.

Ці зміни спрямовані на розбудову інституційного імпульсу і поширення знань про тонкощі логістики, пов'язані з доставкою вантажів з десятків країн до кордонів України. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив минулого місяця в Брюсселі, що ці зміни поставлять підтримку України з боку Альянсу «на більш міцний фундамент на роки вперед».

Незважаючи на те, що ці зміни розширять участь НАТО, США і надалі надаватимуть більшу частину персоналу, який буде підпорядковуватись генералу армії Крістоферу Каволі, головнокомандувачу НАТО.

Високопоставлений цивільний чиновник у Києві зосередиться на довгострокових потребах України у військовій модернізації та невійськовій підтримці, підтримуючи зв'язок як із запланованим командуванням у Вісбадені, так і зі штаб-квартирою НАТО в Брюсселі.

Нові кроки також сигналізують про важливі зміни в позиції Альянсу. Спочатку НАТО трималося на відстані від війни в Україні, щоб уникнути звинувачень у тому, що воно є стороною конфлікту. Організаційні зміни означають, що тепер Альянс готовий взяти на себе більш суттєву роль у допомозі Києву в боротьбі з росією.

Quote«Оскільки союзники по НАТО надали понад 90% загальної допомоги Україні у сфері безпеки, НАТО є природним місцем для координації допомоги, щоб забезпечити Україні більшу здатність захищати себе зараз і в майбутньому», — заявив високопоставлений представник Державного департаменту США.

Президентські дебати у США і допомога Україні

Саміт НАТО відбувається у вирішальний момент на американській політичній арені. Під час дебатів Байден назвав свою роль у мобілізації підтримки України з боку Альянсу одним зі своїх кардинальних зовнішньополітичних досягнень, оскільки Білий дім прагне допомогти українським силам протистояти російському нападу, обмежуючи при цьому ризик переростання конфлікту в пряме зіткнення між США і росією. Байден також заявив, що зупинка російських сил в Україні є життєво важливою для припинення агресії москви в інших частинах Європи і навіть за її межами.

Quote«Я заручився підтримкою 50 інших країн світу, включаючи Японію і Південну Корею. Жодну велику війну в Європі ніколи не вдавалося обмежити лише Європою», — сказав Байден під час дебатів у четвер.

Натомість Трамп назвав президента України Володимира Зеленського «найбільшим продавцем в історії» за те, що він переконав США надати військову підтримку Києву, і сказав, що конфлікт в Україні є більшою проблемою безпеки для європейських країн, ніж для США, «тому що між нами океан».

Трамп також пообіцяв провести переговори про дипломатичну угоду між Зеленським і путіним до того, як він буде приведений до присяги як президент. Трамп не пояснив, якими можуть бути умови такого врегулювання, але сказав, що вимога путіна, щоб москва залишила за собою чотири окуповані області на сході України, а Київ відмовився від заявки на вступ до НАТО, є неприйнятною.

Quote«Як новообраний президент, я доб'юся врегулювання цієї війни між путіним і Зеленським до того, як я вступлю на посаду 20 січня», — сказав Трамп.
Подякувати 🎉