Facebook Pixel

Як розвиваються події в Ізраїлі 8 жовтня. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Ізраїль відбиває масштабні атаки терористів ХАМАСу та «Хезболли» другу добу поспіль у неділю, 8 жовтня 2023 року. Коротко про події – у огляді Times of Israel.

ОНОВЛЕНО 14:00. Поліцейський у Єгипті відкрив у неділю вогонь по ізраїльських туристах у місті Александрія на узбережжі Середземного моря. Він убив щонайменше двох ізраїльтян і одного єгиптянина, ще один ізраїльтянин був поранений. Підозрюваного в нападі затримали, пише Bloomberg. Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю повідомило, що кількість ізраїльтян, які зазнали поранень внаслідок нападу ХАМАСу, зросла до 1864 осіб, з них 19 у важкому стані, 326 – важко поранені, 359 – у стані середньої тяжкості, 821 людина з легкими пораненнями.

ХАМАС заявив, що за добу в Секторі Газа були вбиті 313 палестинців і ще 1990 поранені.

Речник Сил оборони Ізраїлю контр-адмірал Даніель Хагарі каже, що військові вбили понад 400 палестинських терористів на півдні Ізраїлю та в Секторі Газа, а також захопили десятки.

Речник ХАМАСу Газі Хамад підтвердив, що всебічну підтримку нападу надав Іран – ключовий спонсор ХАМАСу і Палестинського ісламського джихаду, а також ліванської терористичної групи «Хезболла».

ЦАХАЛ завдав удару по будинку керівника розвідки ХАМАСу в Секторі Газа на південному заході Ізраїлю. В армії стверджують, що будинок використовувався терористичною групою як військова інфраструктура.

Військові зачистили південне місто Сдерот і навколишні населені пункти та патрулюють основні магістралі в пошуках терористів. Заручників врятували у сусідніх кібуцах Беері та Офакім. Поліцейську станцію у Сдероті, захоплену терористами, звільнили протягом ночі, вбивши 10 озброєних осіб.

Quote«Є великі сили поліції, прикордонної поліції та ЦАХАЛу, і ми продовжуватимемо забезпечувати постійну безпеку та швидко реагувати на інциденти», – підтвердив командир прикордонної поліції Амір Коен.
Терористи ХАМАС масово випускають ракети з міста Газа 7 жовтня. Фото — Times of Israel

Терористи ХАМАС масово випускають ракети з міста Газа 7 жовтня. Фото — Times of Israel

Ізраїльські військові медики рятують поранених поблизу Сектору Газа. Фото — Times of Israel

Ізраїльські військові медики рятують поранених поблизу Сектору Газа. Фото — Times of Israel

Пожежі над Газою 8 жовтня 2023. Фото — Times of Israel

Пожежі над Газою 8 жовтня 2023. Фото — Times of Israel

ЦАХАЛ патрулює місто Сдерот після зачистки вранці 8 жовтня. Фото — Times of Israel

ЦАХАЛ патрулює місто Сдерот після зачистки вранці 8 жовтня. Фото — Times of Israel

ЦАХАЛ патрулює місто Сдерот вранці 8 жовтня після нічної зачистки. Фото — Times of Israel

ЦАХАЛ патрулює місто Сдерот вранці 8 жовтня після нічної зачистки. Фото — Times of Israel

Терористи ХАМАС масово випускають ракети з міста Газа 7 жовтня. Фото — Times of Israel Thumb Ізраїльські військові медики рятують поранених поблизу Сектору Газа. Фото — Times of Israel Thumb Пожежі над Газою 8 жовтня 2023. Фото — Times of Israel Thumb ЦАХАЛ патрулює місто Сдерот після зачистки вранці 8 жовтня. Фото — Times of Israel Thumb ЦАХАЛ патрулює місто Сдерот вранці 8 жовтня після нічної зачистки. Фото — Times of Israel Thumb

Миротворчі сили ООН на південному кордоні Лівану – UNIFIL – закликали «проявляти стриманість» і використовувати «механізми координації сил для деескалації» та запобігання швидкому погіршенню ситуації з безпекою. За даними ООН, з південного сходу Лівану були випущені кілька ракет у бік Ізраїлю, на що Ізраїль відповів артилерійським вогнем.

Відповідальність за обстріл півночі Ізраїлю взяла на себе ліванська «Хезболла».

Мешканці північних районів Ізраїлю змушені триматись ближче до бомбосховищ.

Попзірка Бруно Марс скасував свій концерт в суботу ввечері та разом з командою вилетів з аеропорту Тель-Авіва до Афін.

Ізраїльтяни повідомили про понад 100 своїх родичів, які зникли безвісти у суботу. Вони могли загинути або були викраденими. Під час суботніх атак щонайменше 300 людей були вбиті під час атак. Терористи проникли щонайменше у 22 громади та розстрілювали людей на вулицях, у їхніх автомобілях та будинках, а також захоплювали заручників.

Як на події в Ізраїлі відреагували у світі

Quote«Підтримка моєю адміністрацією безпеки Ізраїлю є твердою та непохитною, – підкреслив президент США Джо Байден. – Ми подбаємо про те, щоб вони отримували допомогу, якої потребують їхні громадяни, і вони могли продовжувати захищати себе».

Держсекретар США Ентоні Блінкен негайно провів переговори з прем’єр-міністром і міністром закордонних справ Катару Мохаммедом бін Абдулрахманом Аль Тані, міністром закордонних справ Йорданії Сафаді, міністром закордонних справ Саудівської Аравії принцом Фейсалом бін Фарханом, президентом Палестинської автономії Махмудом Аббасом, міністром закордонних справ Туреччини Фіданом. Блінкен засудив «жахливі терористичні атаки на Ізраїль» та закликав «до скоординованих зусиль для досягнення негайного припинення насильницьких нападів терористів ХАМАСу та інших бойовиків».

В Європі Німеччина і Франція посилили охорону синагог, єврейських шкіл і пам'ятників, Велика Британія також посилила патрулювання в деяких районах Лондона.

Подякувати 🎉