Facebook Pixel

Тарифи на електрику доведеться збільшити перед наступним сезоном — Міненерго

Міненерго анонсувало підвищення тарифів на електроенергію перед опалювальним сезоном 2023-2024. Наразі уряд опрацьовує питання, наскільки потрібно збільшувати тариф.

Як розповів заступник міністра енергетики Фарід Сафаров в ефірі телемарафону, рішення про збільшення тарифів на електроенергію необхідно ухвалити, інакше енергосистема не зможе підготуватися до наступної зими.

«Будь-які зміни тарифів в піки зростання — це важкі та вимушені рішення. Наразі уряд і НКРЕКП опрацьовують питання, щоб зрозуміти, наскільки потрібно збільшувати тариф. Але все одно доведеться таке рішення ухвалити, оскільки інакше енергетика не зможе не те що відновитися, а й підготуватися до наступної зими, яка може бути набагато складнішою, ніж попередня», — зазначив Сафаров.

Сафаров також розповів, що для вразливих категорій населення зможуть отримати допомогу у сплаті рахунків за електроенергію. Джерелами фінансування можуть бути надходження від експорту електроенергії та фінансова допомога партнерів.

Також заступник міністра розповів, що міжнародні партнери надають підтримку і сфері відновлення української енергетики. Наразі Україна вже отримала 150 млн євро від ЄС для фонду підтримки енергетики та 200 млн гранту від Світового банку. Проте, як зазначив Сафаров, цих ресурсів недостатньо.

Контекст. Тарифи на електроенергію в Україні зростатимуть. При цьому підвищиться ціни можуть майже вчетверо, але відбуватися це буде поетапно.

Подякувати 🎉