Радник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з питань «Укрспирту» Сергій Блескун на пресбрифінгу сказав, що на ринку харчового спирту зараз можливі три варіанти розвитку подій.
Перший — залишити все, як є, і тоді галузь втратить близько 10 млрд грн акцизу через зростання тіньового ринку.
Другий — приватизація. Це дозволить залучити до бюджету 6-7 млрд грн, скоротити тіньовий обіг продукції, але водночас привести до тимчасових обмежень конкуренції на ринку, оскільки кількість працюючих заводів обмежена.
Третій варіант — демонополізація ринку. У презентації «Реформування спиртової галузі», підготовленій Мінекономіки, такий варіант розглянуто найбільш докладно. Це дозволяє припустити, що саме цей варіант вважається пріоритетним.
Демонополізація передбачає:
- скасування держмонополії на виробництво спирту з 01.01.2020;
- скасування обмеження на будівництво нових спиртових заводів;
- ліцензування виробництва та оптової торгівлі спиртом, держконтроль за виробництвом;
- обмеження імпорту спирту до 01.01.2022.
Очікувані результати від демонополізації:
- скорочення частки тіньового ринку. Прогнозується, що в 2020 році легальне виробництво спирту становитиме 9,9 млн дал, тіньове — 6,7 млн дал; а в 2025 році — 15,1 і 0,9 млн дал відповідно;
- зростання надходжень від акцизного податку: у 2020 році — 3,5 млрд грн, в 2025-му — 9,7 млрд грн.
Контекст
- Виробництво легального спирту в країні впало з 60,8 млн дал у 1996 році до 6,9 млн дал в 2019-му (прогноз).
- Частка тіньового ринку спирту збільшилася з 10% у 2007 році до 55% у 2019 році.
- Рентабельність «Укрспирту» обвалилася з 5,3% у 2016 році до 0,6% у 2017-му. У 2018 році вона склала 1,2%, в 2019-му прогнозується 1,6%.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також