Facebook Pixel

Хакери завдали удару по європейських нафтових компаніях

Низка європейських компаній, які працюють у сфері транспортування та зберігання нафти зазнали хакерської атаки, яка порушила їхню роботу. Як повідомляє ВВС, серед постраждалих нафтові компанії Oiltanking у Німеччині, SEA-Invest у Бельгії та Evos у Нідерландах.

Серія кібератак, які тривали протягом цього тижня, вразили ланцюг постачання ЄС, зачепивши десятки нафтових сховищ та вантажних терміналів в портовому районі Амстердама, Роттердама та Антверпена (ARA), а також за його межами. Спостерігачі за ринками повідомили, що атака змусила компанії повернутись до паперового виставлення рахунків та інших ручних операційних процесів.

Quote«Більшість цих операторів все ще можуть завантажувати та розвантажувати вантажі, просто це займає багато часу, тому що їм довелося повернутися до ручного оформлення документів. На даний момент здається, що це швидше незручність, але варто зазначити, що затримки дійсно можуть накопичуватися. Як тільки у вас з’являється кілька затримок, вони можуть продовжити наростати наче снігова куля, що ми спостерігали досить часто в третьому кварталі минулого року», — сказав Томас Уорнер, старший репортер Argus Media.

Наразі кіберексперти вивчають декілька варіантів мотивів хакерів. Найменш ймовірним, на їхню думку, є скоординований напад на нафтову інфраструктуру з метою дестабілізації енергоринку в Європі. Натомість вони схиляються до думки, що це могла бути програма-вимагач (як у випадку із паливопроводом Colonial Pipeline у США торік). Фахівці не виключають і варіант, який передбачає використання усіма трьома нафтовими компаніями однієї і тієї програми, через яку до їхніх ІТ-систем дісталися зловмисники.

Контекст. Нагадаємо: у ніч із 13 на 14 січня хакери атакували приблизно 70 урядових сайтів і портал «Дія». У Мінцифри підозрюють в атаці Росію.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉