Facebook Pixel

РФ використовує ЗАЕС, щоб стримати контрнаступ України на півдні — ISW

Окупанти можуть використати ситуацію з місією МАГАТЕ на Запорізькій АЕС (ЗАЕС), щоб змусити міжнародну спільноту де-факто визнати російське право власності на станцію. Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Quote«Запорізьку АЕС ніколи не визнають російською, адже вона — гордість української атомної енергетики», — підкреслюють у НАЕК «Енергоатом».

В ISW нагадали, що персонал МАГАТЕ потрапив у пастку на станції. Ротацію місії міжнародного агентства відклали спочатку на 10, а потім 22 лютого на невизначений строк.

Російська окупаційна влада, можливо, також намагається стримати можливий майбутній український контрнаступ на півдні України через ескалацію загроз щодо ЗАЕС, стверджують в ISW.

Контекст. 28 лютого генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що внаслідок 20 вибухів поблизу ЗАЕС ненадовго відключалася резервна лінія електромереж від ЗАЕС.

У зриві ротації місії МАГАТЕ окупаційна адміністрація Запорізької області звинувачує західні спецслужби.

Ще в січні Гроссі попереджав, що росіяни продовжують зводити на станції військові споруди, і щодня може статися серйозна аварія.

Подякувати 🎉