Facebook Pixel

Росія та Іран будують торговий маршрут всупереч санкціям. Там уже курсують підсанкційні судна

Росія та Іран будують новий трансконтинентальний торговий маршрут, що тягнеться від східної околиці Європи до Індійського океану, — прохід завдовжки 3 тис. кілометрів, недосяжний для будь-якого іноземного втручання. Про це пише Bloomberg.

Дві країни витрачають мільярди доларів на прискорення доставлення вантажів річками та залізницями, пов'язаними Каспійським морем. Дані щодо відстеження суден, зібрані Bloomberg, показують, що маршрутом уже курсують десятки російських та іранських суден, зокрема й ті, на які накладено санкції.

Мета росії та Ірану — захистити торгові зв'язки від втручання Заходу та встановити нові зв'язки з гігантськими економіками Азії, що швидко зростають.

Торговий коридор, що виникає, дасть змогу росії та Ірану скоротити тисячі кілометрів наявних маршрутів. На його північному кінці розташоване Азовське море, яке обмежується Кримським півостровом, південно-східним узбережжям України, включно з тимчасово окупованим росією портом Маріуполь, і гирлом річки Дон.

Раніше цього місяця, перераховуючи досягнення своєї країни внаслідок війни в Україні, президент держави-терориста владімір путін заявив, що Азовське море «стало внутрішнім морем» для росії.

Звідти річкові, морські та залізничні мережі ведуть до іранських вузлів на Каспійському морі та зрештою до Індійського океану. Путін наголосив на важливості й цього кінця коридору.

За оцінками експертки із санкцій і зовнішньої політики росії в лондонському Міжнародному інституті стратегічних досліджень Марії Шагіної, росія та Іран інвестують до $25 млрд у внутрішній торговий коридор, допомагаючи полегшити потік товарів, який Захід хоче зупинити. Вони шукатимуть усі лазівки для перевезення заборонених товарів і зброї.

Це турбує США та їхніх союзників, які намагаються блокувати постачання іранських безпілотників й інших військових вантажів, які, на їхню думку, допомагають Кремлю у війні в Україні.

Нагадаємо: раніше президент Володимир Зеленський повідомляв, що росія отримала 250 іранських дронів-камікадзе Shahed у новій партії.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉