Facebook Pixel

У Києві Фонд держмайна та МОЗ оскаржують відчуження Республіканської клінічної лікарні

Фонд держмайна спільно з МОЗ та Київською міською прокуратурою подали до Верховного Суду касаційну скаргу проти незаконних дій керуючого санацією в процедурі відчуження недобудованої Республіканської клінічної лікарні у Києві. Наразі недобудовою володіє державна ВАТ НДМО «Діалір».

Про це повідомив Єдиний реєстр судових рішень

Як Республіканська лікарня перетворилась на будівлю-примару

Будівництво республіканської клінічної лікарні на березі затоки Доманя (річка Десенка) на околиці житлового масиву Троєщина розпочалося після аварії на Чорнобильській АЕС. Планувалося звести на ділянці 20 гектарів медичний центр на 1200 ліжко-місць, з вертолітними майданчиками та під'їзною інфраструктурою. Але після початку розвалу СРСР будівництво завмерло.

Друге дихання стартувало у 1995 році, коли між «Укргазпромом» та «Науково-дослідним медичним об'єднанням» було укладено договір про спільну діяльність із добудови цього лікарняного комплексу. Протягом 1995-1998 років Укргазпром профінансував будівельні роботи майже на 230 мільйонів гривень, але нічого так і не було зроблено.

Наприкінці 2004 року КМДА видала розпорядження про продовження будівництва на цьому місці першої черги Республіканської лікарні загального профілю, розрахованої на мінімум 1000 ліжок. Замовником було визначено ВАТ НДМО «Діалір». У міській адміністрації розраховували здати лікарню під ключ на початку 2006 року. До початку будівництва медична споруда із 5 корпусів вже була готова більш ніж на 80%.

Остання спроба добудувати республіканську клінічну лікарню (опіковий центр) робилася на тлі майбутньої спортивної події Євро-2012, але також виявилася безуспішною. Наразі лікарня є ледь не найбільша занедбана будівля в Україні, яку полюбили місцеві підлітки та сталкери.

Відчужити київську лікарню не можна завершити

У 2007 році стосовно ВАТ НДМО «Діалір» було порушено справа про банкрутство. Основний кредитор і інвестор ТОВ «Київспецпроєкт» захотів, щоб будівлі лікарні передали йому.

У 2008 році Господарський суд м. Києва визначив борг ВАТ НДМО «Діалір» в розмірі 47,6 млн грн. За 13 років він виріс до 55 млн грн. З них у червні 2021 році інвестори ТОВ «Хатмент», ТОВ «Капітал-Інвест-Ресурс» та ТОВ «Транспортна компанія «Мортранссервіс» оплатили 54 млн грн, а інша частина боргу була списана Деснянськими податківцями.

Однак реальною причиною санації є не будівлі, а встановленнюю контролю за ділянкою столичної землі. У разі придбання будівель власник має право, застосувавши статтю 120 Земельного кодексу України, отримати право користування земельною ділянкою у Києві, площею понад 21 га. Буквально за пару сотень метрів лікарні знаходиться котеджне містечко «Деснянський».

За даними Фонду Держмайна, реальна вартість активів ВАТ НДМО «Діалір», враховуючи можливість користуватись столичною землею, станом на сьогодні складає щонайменше 115 млн грн, навіть беручи до уваги всі понижуючі коефіцієнти та враховуючи введення воєнного стану в країні. Чистий розмір недоотриманих державою грошових коштів у розрахунку реалій довоєнного часу – більше 300 млн грн, та навіть у військовий час — не менше 60 млн. грн.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, Міністерство охорони здоров’я (МОЗ, орган управління боржника) та Київська міська прокуратура подали апеляційну скаргу на рішення суду. Фонд державного майна України також подав заяву про приєднання до апеляційної скарги Київської міської прокуратури. Північний апеляційний господарський суд (м. Київ), не врахувавши обставини справи, залишив в силі рішення суду першої інстанції про затвердження плану санації. Не погодившись з рішенням апеляційної інстанції, до Верховного суду подано касаційні скарги МОЗ, Київської міської прокуратури та ФДМУ . Найближче засідання заплановано на 12 липня 2023 року.

Кому належать інвестори республіканської клінічної лікарні на Троєщині

Всі три компанії ТОВ «Капітал-Інвест-Ресурс», ТОВ «Хатмент», ТОВ «Транспортна компанія «Мортранссервіс» належать ТОВ "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "ПРАЙМ-ФІНАНС". Останні, за даними YouControl, належить до групи родини Крючкових.

Власниками ТОВ «ФК «Прайм-Фінанс» є Антоніна Сліпченко (90%) і АТ «ЗНВКІФ «Прайм-Фінанс» (10%). Антоніна Сліпченко у 2006-2007 рр, за даними Наших Грошей, була помічницею тодішнього народного депутата Дмитра Крючкова, що є обвинуваченим по справі НАБУ щодо розкрадань на «Запоріжжіобленерго» на 346 млн грн.

Його брат, Леонід Крючков, був помічником нардепа-забудовника від ОПЗЖ Вадима Столара у 2010-2012 рр, у 2019 році сам балотувався до парламенту за списками ОПЗЖ. За даними ЗМІ, Антоніна Сліпченко була дружиною Леоніда Крючкова.


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉