Facebook Pixel

Танки Leopard 2A4 і БТРи M113: Іспанія готується передати Україні наступальну техніку

Іспанське Міноборони заявило про готовність передати Україні 10 танків Leopard 2A4 та 20 бронетранспортерів M113 у зв’язку з повномасштабним вторгнення російських військ на українську територію.

Як пише іспанський інтернет-портал InfoDefensa, операція з передачі Києву цієї військової техніки буде побудована «за трикутною схемою». Після того, як Leopard 2A4 та M113 перейдуть у власність України, український уряд фінансуватиме їх оновлення та модернізацію на території Іспанії за рахунок коштів Європейського фонду миру ЄС. Для цього необхідно буде укласти контракт із іспанськими компаніями. Завершальним етапом стане перекидання техніки безпосередньо на театр бойових дій.

За попередньою оцінкою видання, ціна відновлення танків та БТРів, як нині перебувають на зберіганні, може становити від 5 до 15 млн євро. Процес може затягнутися до кінця поточного року.

Видання зазначає, що Україна неодноразово просила про посилення допомоги з боку Іспанії, як в приватному порядку, так і в публічному. Автори статті припускають, що скоріше за все диппредставництво України в Іспанії саме проінформувало Міноборони про зацікавленість у танках, які знаходиться на зберіганні і попросило про їх безплатну передачу.

В цілому на балансі іспанської армії знаходиться 53 танки, однак вони близько десятка років простояли «без мінімального обслуговування». «Українська партія» з 10 одиниць перебуває «у різному робочому стані»: деякі модна відновити швидко, на інші – потрібно багато часу та запчастин.

Щодо бронетранспортерів, їх в армії нараховується близько 1250 одиниць. Місцевий генштаб розраховував розпрощатися з ними у 2023 році одномоментно із ввезденням в країну VCR 8x8 Dragon.

Контекст. Leopard 2A4 – є найбільш поширеною версією сімейства. Має автоматизовану систему пожежогасіння і вибухопридушення, повністю цифрову систему управління вогнем, здатну працювати з новими типами боєприпасів, і поліпшену вежу з плоскою титаново-вольфрамовою бронею. .

Leopard 2A4 оснащений 120-мм гладкоствольною гарматою, розробленою Rheinmetall, і стріляє двома типами боєприпасів: APFSDS-T та HEAT-MP-T. Боєкомплект Leopard 2A4 становить 42 постріли. Танк оснащений комп'ютеризованою системою керування вогнем, яка має максимальну дальність 10 тис. м з точністю до 20 м на цій дальності. Комбінована система дозволяє Leopard 2A4 вражати цілі, що рухаються, на дальності до 5 тис. метрів, в той час як машина сама рухається по пересіченій місцевості.

Leopard 2A4 оснащений дизельним двигуном MTU MB 873 потужністю 1103 кВт. Leopard 2A може розвивати максимальну швидкість 72 км.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉