Facebook Pixel

Україна та ООН створять Фонд відновлення громад на $300 млн – Кубраков

Україна та ООН створять Фонд відновлення громад на $300 мільйонів – Кубраков

Україна та ООН створять Фонд відновлення громад на $300 мільйонів – Кубраков

Напередодні Ukraine Recovery Conference віцепрем’єр-міністр із відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков і Координатор системи ООН в Україні Деніз Браун обговорили реалізацію спільного підходу до відновлення України на рівні громад. Про це інформує Урядовий портал.

Quote«Він передбачає створення Фонду відновлення громад, який є ключовим кроком на шляху до тривалого відновлення та стійкості громад. Його пріоритетами стануть відновлення житла, критичної, соціальної інфраструктури, а також гуманітарне розмінування та підтримка місцевого бізнесу», — зазначив віцепрем’єр.

Для потреб Фонду планується мобілізувати $300 млн протягом наступних 5 років. Початкове стартове фінансування становить $50 млн.

Кубраков наголосив, що успішне відновлення неможливе без продовження реформи децентралізації.

Quote«Ми розуміємо, що сьогодні багато громад не мають спроможності для того, аби самостійно впоратися з викликами. Наше завдання — надати всю необхідну інституційну, фінансову та консультаційну підтримку, щоб посилити громади. Для цього вже створюємо регіональну структуру команд підтримки, які допоможуть громадам впоратися з викликами відбудови», — зазначив він.

За словами Деніз Браун, Організація Об’єднаних Націй і уряд України вже демонструють успішність громадоцентричного підходу на прикладі відновлення Харкова та деокупованого Ізюма, де центральні та місцеві органи влади, ООН і громадськість спільно відновлюють пошкоджену інфраструктуру.

Зокрема, ООН допомагає громадам проводити розмінування, розбирати наслідки руйнувань, відновлювати житло, школи, медичні заклади. Також Організація спільно з урядом працює над забезпеченням базовими послугами тих, хто залишився в постраждалих громадах.

Також міністерство і ООН спільно працюватимуть над пріоритезацію тих проєктів, які ініційовані громадами та погоджені в рамках публічних консультацій з їхніми мешканцями.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉