Facebook Pixel

Додана фруктоза може провокувати зростання пухлин

Фруктоза, популярний підсолоджувач, який часто замінює сахарозу у вигляді кукурудзяного сиропу, може опосередковано сприяти розвитку ракових пухлин, згідно з дослідженнями, опублікованими в Nature. Це не означає, що ракові клітини харчуються фруктозою, але її вплив на організм створює умови для прискореного росту пухлин.

Що відбувається в організмі після вживання фруктози:

  • Фруктоза метаболізується в печінці, де вона перетворюється на молекули ліпідів, зокрема лізофосфатидилхолінів (LPC). Ці ліпіди потрапляють у кров, і їхній рівень може зрости до 7 разів при високому споживанні фруктози.
  • LPC впливають на пухлини, оскільки ракові клітини використовують їх для побудови своїх мембран та швидкого розмноження. Хоча фруктоза не впливає безпосередньо на ракові клітини, підвищення рівня LPC у крові може сприяти зростанню пухлин.
  • Дослідження на тваринах показали, що додавання кукурудзяного сиропу з фруктозою до раціону прискорювало ріст пухлин. Навіть без збільшення ваги або порушень рівня інсуліну пухлини розвивалися швидше.

Дослідження показало, що зменшити цей ефект можна через пригнічення ферменту печінки (кетогексокінази), який відповідає за перетворення фруктози. Це знижує рівень LPC у крові, уповільнюючи зростання пухлин. Тож уникати традиційних солодощів, замінюючи їх на фруктозу, це теж може негативно впливати на організм.

Подякувати 🎉