Facebook Pixel

Підтримка Великої Британії не послабиться — Ріші Сунак

Підтримка Великої Британії не послабиться — Ріші Сунак

Підтримка Великої Британії не послабиться — Ріші Сунак

Прем’єр-міністр Ріші Сунак відвідає Київ 12 січня, щоб повідомити про новий великий пакет підтримки і підтвердити тісне партнерство Великої Британії та України.

Прем’єр Сунак і президент Зеленський підпишуть угоду між Великою Британією та Україною про безпекову співпрацю. Країни G7 погодилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі минулого року; Велика Британія є першою країною, яка уклала остаточну угоду. Знакова угода має стати першим кроком у розвитку партнерства між Україною та Великою Британією.

Угода офіційно закріплює підтримку, яку Сполучене Королівство надавало та продовжуватиме надавати безпеці України, включаючи обмін розвідданими, кібербезпеку, медичну та військову підготовку та оборонно-промислову співпрацю.

Вона також зобов’язує Велику Британію проводити консультації з Україною у разі, якщо на неї знову нападе росія, і надавати швидку та постійну допомогу для її оборони.

Україна отримає 2,5 млрд фунтів стерлінгів допомоги

Перед зустріччю з президентом Зеленським Ріші Сунак також підтвердив, що Сполучене Королівство надасть 2,5 млрд фунтів стерлінгів військової допомоги Україні у 2024/25 роках, що на 200 млн фунтів стерлінгів більше, ніж у попередні два роки. Фінансування допоможе використати найкращі військові знання та оборонну продукцію Сполученого Королівства для забезпечення перемоги України на полі бою, включно з такими критичними напрямами, як ракети великої дальності, протиповітряна оборона, артилерійські боєприпаси та безпека на морі.

З 2,5 млрд фунтів стерлінгів щонайменше 200 мільйонів фунтів стерлінгів буде витрачено на швидку закупівлю та виробництво тисяч військових безпілотників для України, включно з розвідувальними, ударними і морськими безпілотниками. Ця технологія надасть Україні передові, перевірені в боях можливості для захисту своїх громадян і атак на російські війська, що вторгаються на суші та на морі.

Поставка дронів і зустріч з працівниками ДСНС

Це буде найбільша поставка дронів в Україну з будь-якої країни. Очікується, що більшість безпілотників буде виготовлено у Великій Британії, і Міністерство оборони працюватиме з міжнародними партнерами, щоб значно збільшити кількість безпілотників, наданих для оборони України.

Quote«Протягом двох років Україна з великою мужністю боролася проти жорстокого російського вторгнення. Вони все ще борються, непохитні у своїй рішучості захистити свою країну і захистити принципи свободи та демократії. Я сьогодні тут з одним повідомленням: Велика Британія також не похитнеться. Ми будемо з Україною в її найтемніші години і в кращі часи, які прийдуть. Велика Британія вже є одним із найближчих партнерів України, тому що ми визнаємо, що їхня безпека є нашою безпекою. Сьогодні ми йдемо далі — збільшуємо нашу військову допомогу, постачаємо тисячі передових безпілотників і підписуємо нову історичну угоду про безпеку, щоб надати Україні гарантії, які їй потрібні в довгостроковій перспективі», — наголосив прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак.

Під час візиту до Києва прем'єр-міністр зустрінеться з працівниками ДСНС, які ліквідовують наслідки дій російської авіації. Він оголосить про надання Україні ще 18 млн фунтів стерлінгів допомоги на основі вже наданих майже 340 млн фунтів стерлінгів. Частина цього фінансування піде на підтримку таких організацій, як ООН і Червоний Хрест, для надання гуманітарної допомоги на передовій, а 8 млн фунтів стерлінгів підуть на зміцнення енергетичної інфраструктури України проти подальших нападів росії.

Сьогоднішній візит ґрунтується на місяцях прямої дипломатії між прем’єр-міністром і президентом Зеленським, а також на світовому рекорді військової, дипломатичної та економічної підтримки Великої Британії для України. Завдяки цьому останньому фінансуванню Велика Британія надала майже 12 млрд фунтів стерлінгів на підтримку України та часто була першою у наданні життєво важливої допомоги — від крилатих ракет Storm Shadow до танків Challenger 2.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉