Facebook Pixel

Руйнівний вплив війни на демографію Україна відчує щонайменше протягом 19-20 років

Середня очікувана тривалість життя чоловіків в Україні через повномасштабне вторгнення впала до 57,3 року, або на 8 років у порівнянні з відносно мирним 2021 роком. А руйнівний вплив великої війни на людський капітал триватиме щонайменше ще одне покоління українців, тобто 19-20 років.

Про це Сергій Романюк, головний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень України, заявив під час конференції «Державна стратегія регіонального розвитку до 2027 року» в Києві 19 грудня 2023 року.

Quote«Війна драматично вплинула на людський капітал. Ми говоримо про пряму його руйнацію», – підкреслив вчений.

Велика війна зруйнувала всі три демографічні складові людського капіталу

За словами Романюка, негативний тренд сьогодні мають всі три складові демографічної основи людського капіталу – народжуваність, смертність/тривалість життя та міграція.

Народжуваність в Україні впала до найнижчого рівня в Європі, а можливо, і серед всіх країн світу. Такий тренд триватиме ще рік після закінчення війни, а в довгостроковій перспективі Україна відчує його ще у наступному поколінні. Післявоєнний бебі-бум не покриє втрат від великої війни: не будуть народжені ті, хто має народжувати через 19-20 років, пояснює представник Інституту демографії.

Quote«Війна в геометричній прогресії збільшує кількість смертей. Середня очікувана тривалість життя чоловіків в Україні впала до 57 років», – зауважив Романюк, нагадавши, що до війни в Україні були позитивні тренди, і середня тривалість життя зростала.

Попри зменшення кількості пенсіонерів у попередні роки, людей віку 65+ сьогодні в Україні на 20% більше, ніж покоління 15-річних. Населення України стрімко старіє через війну.

Третій важливий фактор – міграція. Сергій Романюк нагадав, що з України до країн ЄС виїхало понад 6 млн осіб, а кількість внутрішніх переселенців сягнула 7,1 млн.

Quote«З України фактично виїхали дві Дніпропетровські області», – підкреслив він.

Більшість із біженців – це молоді жінки з вищою освітою, ще третина – це діти. Це велика втрата для людського капіталу країни: виїхали освічені та високоадаптивні люди. Чим довше триватиме війна, тим менше вірогідність їхнього повернення, попереджає вчений.

Quote«Уявіть, ще три Одеські області переместилися всередині країни, – порівнює Романюк, – Кількість тільки зареєстрованих внутрішніх переселенців (ВПО) становить 7,1 млн осіб».

Половина з них – це також люди працездатного віку, які втратили роботу, житло, звичний уклад життя. Роботи на новому місці не вистачає на всіх. Тому на другому році великої війни, за словам Сергія Романюка, з’явилась нова тенденція. ВПО з західних областей знов переїжджають, цього разу – в центральні регіони України, до великих міст, які є джерелами економічної активності, концентрації бізнесу. Тут більше можливостей знайти роботу за спеціальністю або відкрити бізнес.

Які виклики велика війна поставила для збереження людського капіталу України. Дані Мінрозвитку регіонів

Які виклики велика війна поставила для збереження людського капіталу України. Дані Мінрозвитку регіонів

Як врятувати людський капітал України

Сергій Романюк впевнений, що влада на різних рівнях має зробити все, щоб повернути людський капітал. Серед іншого, він назвав такі кроки

  • стимулювати повернення громадян в Україну;
  • активніше адаптувати переселенців, релокований бізнес та ветеранів, що повертаються до мирного життя;
  • збільшити виплати на новонароджених;
  • запропонувати молодим батькам більше варіантів роботи після народження малюка – це теж стимулюватиме молодих матусь та татусів.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉