Facebook Pixel

Україна отримає нові види далекобійного озброєння

Збройні сили України останнім часом все частіше застосовують ракети, артилерію та дрони-камікадзе для ударів по ворожих об’єктах на окупованих росіянами територіях, зокрема у Криму, а також в прикордонних областях рф. SPEKA проаналізувала, яка далекобійна зброя є в України і на яку Сили оборони можуть розраховувати невдовзі.

Далекобійні артилерійські снаряди від Rheinmetall

Нещодавно очільник німецької оборонної компанії Rheinmetall Армін Паппергер анонсував поставку «сотень тисяч» артилерійських снарядів Україні. Серед них мають бути також і прототипи артилерійських боєприпасів із дальністю аж 100 км. Натепер найбільш далекобійні 155-мм боєприпаси, які використовує Україна, мають назву Vulcano і здатні досягати цілей на відстані до 70 км.

Глобальної переваги в артилерійському бою це не надасть. Адже поки що невідомо, скільки боєприпасів дальністю 100 км надішлють в Україну. Ймовірно, це буде невелика партія для випробування на полі бою, а снаряди потім будуть удосконалювати з урахуванням відгуків практиків — українських військових.

QuoteДо лютого 2022 року компанія виготовляла приблизно 70 тис. снарядів на рік. 2024 року планують випустити 700 тис., а у найближчій перспективі — 1,1 млн одиниць.

Водночас росія виробляє більше снарядів, ніж весь ЄС. Виробничі потужності 27 країн-членів ЄС у 2023 році становили 0,4-0,7 млн снарядів. За словами профільного єврокомісара Тьєрі Бретона, у 2024-му блок вийде на потужність 1,4 млн на рік. За даними Головного управління розвідки (ГУР), у 2023 році росія виробила 2 млн артилерійських снарядів, а у 2024-му планує вийти на показник 2,7 млн. Агресору заважає швидко наростити виробництво дефіцит порохів та обладнання для наповнення боєприпасів вибухівкою.

Які авіаційні ракети є в України та які будуть невдовзі

Більш далекобійні снаряди можуть змусити росіян передислокувати свої штаби та стратегічно важливі об’єкти далі у тил, тому для ураження таких цілей потрібні ракети.

Наддалекобійними авіаційними ракетами, що має Україна, є британські Storm Shadow та їхні французькі копії SCALP. Вони можуть завдати удару з відстані у 560 км і є складними для виявлення та нейтралізації за допомогою ППО. Поповнення цього запасу відбудеться, зокрема, у межах нового пакету допомоги від Великої Британії на 500 млн фунтів.

Технічні характеристики ракет Storm Shadow, SCALP EG

Технічні характеристики ракет Storm Shadow, SCALP EG

Упродовж 2024 року Україна також очікує на передання літаків F-16. Поки що невідомо, у якій саме комплектації та з яким озброєнням ЗСУ отримають авіацію. F-16 оснащені ракетами JASSM. Це ракети типу «повітря-земля», які можуть вражати цілі на відстані 300, 600 та 980 км залежно від модифікації ракет.

Тренування українських пілотів на базі F-16 (відео)

Скільки ATACMS виділять Україні

Варто зазначити, що далекобійні снаряди не завжди ефективні. Так сталося, наприклад, із GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb). Це малогабаритні високоточні боєприпаси, які можна було використовувати із РСЗВ M270 та HIMARS. GLSDB має дальність ураження до 150 км та спершу мав бути використаний як компроміс на вимогу надати ракети ATACMS.

QuoteОднак снаряди не витримали умов реальної війни через чутливість до бруду та вразливість перед російською РЕБ. Врешті навіть у Пентагоні визнали їхню неефективність.

У квітні 2024-го заступник міністра оборони США з питань закупівель та підтримки Вільям Лаплант повідомив, що GLSDB не виправдали себе на фронті.

Натомість чудово показали себе ракети ATACMS, які запускаються з цієї ж техніки та мають у різних модифікаціях дальність у 180 та 300 км. Завдяки їм останнім часом Сили оборони знищили систему С-400 у Криму, а також завдають ударів по аеродромах на окупованій території.

Характеристики ракети ATACMS

Характеристики ракети ATACMS

І якщо раніше ATACMS постачали у дуже обмеженій кількості, то, ймовірно, обсяг саме цих боєприпасів збільшиться. Нещодавно помічник міністра армії США з оборонних закупівель Дуглас Буш зазначив, що виробничі потужності ATACMS досягли достатнього рівня, а країна виробляє їх «десятки на місяць».

Крім того, Пентагон більше не стурбований скороченням запасів ATACMS, на відміну від червня 2023 року, коли постійну відмову від надання ATACMS пояснювали «практичними аспектами доступності».

Українська далекобійна зброя: власні дрони та модернізований «Нептун»

Ракетна програма України

Нині Україна перезапускає власну програму з виробництва крилатих та балістичних ракет. Через вимоги секретності деталі про те, на якому вона етапі та інші подробиці, не розголошують. Однак 10 квітня президент Володимир Зеленський заявив, що провів нараду щодо ракетної програми країни.

Quote«Серійне виробництво, нові зразки ракет. Деталі не публічні, але у нашої оборонки є потрібні результати», — заявив президент у зверненні.

Також відомо про модернізацію українського берегового комплексу «Нептун», який, зокрема, потопив крейсер «Москва». Комплекс також планують переобладнати для ураження наземних цілей. 23 серпня 2023 року в окупованому Криму, на півострові Тарханкут, по РЛС «Подлет» та пускових установках системи С-400 «Тріумф», ймовірно, було завдано удар ракетою «Нептун», модифікованою для застосування по наземних цілях.

Українські ударні дрони

На початку квітня вперше від початку російсько-української війни зазнала атаки «Алабуга», російська особлива економічна зона промислово-виробничого типу, що розташована у Татарстані в Єлабузькому районі. Окрім неї цього дня уразили нафтопереробний завод ТАНЕКО у Нижньокамську, який є одним із найбільших НПЗ у росії.

Раніше вважалося, що територія, де збирають дрони Shahed, недосяжна для ударів — відстань від прикордоння України щонайменше 1250 км.

QuoteОфіційно українські Збройні сили та інші структури не коментують атаку 2 квітня. Однак найімовірніше дрон був створений на базі переобладнаного легкого літака на кшталт Cessna 172.

Подібний літак має дальність польоту приблизно 1300 км, яку можна збільшити, якщо зняти деяке обладнання. Літак зможе нести понад 375 кг вибухівки.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉