Facebook Pixel

Український бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності у січні 2024

У січні 2024 року Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) українських бізнесів знизився до 41.0 з 45.7 у грудні 2023-го. Про це повідомили у НБУ.

Quote«У січні 2024-го бізнес погіршив оцінки поточних результатів та перспектив своєї діяльності. Причини: інтенсивні бойові дій, невизначеність щодо зовнішньої фінансової допомоги, блокада західних кордонів, зростання витрат на кіберзахист, брак кваліфікованих кадрів та сезонне послаблення економічної діяльності», – зазначають у Нацбанку.

Чому підприємства промисловості знизили бізнес-прогноз

Секторальний індекс очікування результатів економічної діяльності у січні 2024-го знизився до 43.7 (у грудні – 46.9). Причини: зростання тиску витрат та логістику через блокування західного кордону фермерами ЄС.

Зокрема, підприємці суттєво погіршили оцінки обсягів виготовленої продукції та нових замовлень і прогнозують подальше зменшення запасів сировини та матеріалів.

Прогнози обсягів нових експортних замовлень на продукцію та обсягів незавершеного виробництва – не змінилися. Прогноз щодо залишків готової продукції – погіршився.

Чому підприємства торгівлі очікують погіршення економічних результатів

Секторальний індекс очікування результатів економічної діяльності у січні 2024-го знизився до 38.9 (у грудні – 46.9). Причини: зростання цін на імпорт через блокування західних кордонів, високі ціни на пальне та сповільнення попиту.

Торговельні компанії найпесимістичніше оцінили обсяги товарообороту та закупівлі товарів, але очікують на значне зростання залишків товарів для продажу.

Водночас компанії суттєво пом’якшили оцінки підвищення цін на закупівлю товарів. Але прогнозують подальше зростання цін постачальників, а також очікують зменшення торговельної маржі.

Чому підприємства сфери послуг знову посилили негативні бізнес-очікування

Секторальний індекс очікування результатів економічної діяльності у січні 2024-го знизився до 40.4 (у грудні – 42.1). Причини: зниження попиту через підвищення цін на послуги, а також безпекові ризики.

Підприємства очікують зменшення обсягів послуг та нових замовлень, зокрема послуг у процесі виконання.

Чому будівельні підприємства мають найпесимістичніші бізнес-очікування

Секторальний індекс очікування результатів економічної діяльності у січні 2024-го знизився до 31.9 (у грудні – 44.0).

Будівельні підприємства вчетверте поспіль надали найпесимістичніші серед інших секторів оцінки економічних результатів своєї діяльності. Причини: інтенсивні бойові дії, дефіцит кадрів та сезонний фактор.

Підприємства суттєво погіршили очікування щодо обсягів будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів.

Зокрема, будівельники посилили песимістичні оцінки доступності підрядників та очікують зменшення обсягів закупівлі їхніх послуг, попри те, що вартість цих послуг майже не зростає.

Quote«Оцінки щодо зайнятості погіршилися. Керівники підприємств усіх секторів очікували на скорочення загальної чисельності працівників, найсуттєвіше – в секторі будівництва», – інформують у НБУ.
Український бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності у січні 2024

Український бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності у січні 2024

Довідково: НБУ провів щомісячне опитування підприємств з 4 до 23 січня 2024 року. В опитуванні взяли участь 442 підприємства. Серед опитаних підприємств 44.1% – компанії промисловості, 28.5% – сфери послуг, 22.4% – торгівлі, 5.0% – будівництва; 32.4% респондентів – великі підприємства, 29.0% – середні, 38.7% – малі.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉