Facebook Pixel

Єврокомісія виплатить польським фермерам, які блокували кордон з Україною, €230 млн компенсації

Європейська комісія призначила польським фермерам допомогу у розмірі €230 млн, щоб відшкодувати їхні збитки, спричинені вторгненням росії в Україну.

Про це заявив комісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський.

Допомога передбачає виплати виробникам кукурудзи, враховуючи вимоги протестувальників, які вимагали підтримки для цієї галузі.

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський раніше зазначав, що країна очікує на вирішення питання про субсидії на кукурудзу для своїх аграріїв від Європейського Союзу.

Він підкреслив, що це питання стосується не лише двосторонніх переговорів між Польщею та Україною, а й включає в себе активну участь ЄС.

Що відбувалося на польсько-українському кордоні?

3 листопада 2023 року польські перевізники заблокували усі пункти пропуску на українському кордоні.

До страйку польських перевізників приєдналися польські фермери. Вони, серед іншого, вимагають субсидій на кукурудзу та нижчого податку на сільськогосподарську продукцію.

24 грудня польські фермери завершили блокування перед пунктом пропуску «Медика – Шегині», рух вантажівок відновлено.

4 січня польські фермери відновили блокаду пункту пропуску «Шегині – Медика». Вони не отримали письмових підтверджень виконання їхніх вимог.

Польські фермери 6 січня о 21:00 завершили акцію протесту перед пунктом пропуску «Медика – Шегині».

Польські фермери оголосили про масштабний страйк 24 січня 2024 року з 12:00 до 14:00 проти імпорту агропродукції з України. Аграрії мають намір перекрити дороги по всій країні.

Подякувати 🎉