Роздрібніціни на білокачанну капусту за останні два тижні зросли на 11% – до 21,59 грн за кілограм, і це найбільше зростання серед усіх продуктів харчування.
Різке зростання можна пояснити тим, що у 2021 році українські аграрії знизили посівні площі під цей овоч через низькі ціни на неї у 2020 році. Це змушувало виробників реалізовувати капусту з низькою рентабельністю або навіть нижче за собівартість. Цей фактор став ключовим у перегляді структури посівів,повідомляє прес-служба Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

«Фактор зменшення власного виробництва у комбінації із зростанням цін на капусту в сусідніх країнах (коли є можливість експортувати її туди) призвів до такого стрімкого зростання ціни цього року. Крім того, збільшення вартості енергоресурсів для її зберігання та сезонний фактор додатково сприяли подальшому зростанню», — зазначають в УКАБ.

В УКАБ також розповіли, наскільки зросли ціни на інші продукти за два останні тижні: морква (+10%, до 14,70 грн/кг), цибуля (+7%, до 15,40 грн/кг), буряк (+7) %, до 16,40 грн/кг) та картопля (+5%, до 9,14 грн/кг).
Зростання цін на ці продукти харчування пройшло через фактор сезонності та збільшення витрат на зберігання.
Також продовжується подорожчання вершкового масла. Станом на 3 лютого 2022 року упаковка вагою 200 г на полиці магазину стояла 54,46 грн/кг, що на 7% більше, ніж два тижні тому.
«Така тенденція зумовлена цілою низкою факторів: зменшення виробництва вершкового масла в Україні, зростання ціни на олію в Європейському Союзі (основний імпортер цього продукту в Україну), зростання в ціні сировини для виробництва олії (молоку) та інших складових собівартості», — зазначають в УКАБ.

З початку 2022 року в Україні зростає в ціні та яловичина. За останні два тижні середня ціна кілограма зросла на 6% та досягла 205,38 грн/кг.
Зростання ціни на цей вид м'яса пов'язане з скороченням поголів'я великої рогатої худоби, що триває багато років. За підсумками 2021 поголів'я скоротилося на 10%.
В УКАБ пояснюють, що зменшення пропозиції на ринку та зростання складових собівартості практично за всіма статтями та зумовили зростання ціни на продукти харчування.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також
Головна подія ресторанного бізнесу цієї весни – PRORESTO’25 в Одесі 28 квітня!