Facebook Pixel

Ціни на какао впали більш ніж на 20% від рекордного максимуму у квітні 2024

Ф’ючерси на какао на біржах Нью-Йорка та Лондона впали. Найактивніший контракт впав на 17%, що є найбільшим падінням з 1960-го. Причини – компанії не можуть дозволити більші витрати на підтримку власних угод. Про це пише Bloomberg.

Чому світові ціни на какао знову падають після рекордно високих показників

  • У Нью-Йорку і Лондоні ф’ючерси на какао подешевшали на 16%, до $8931 за тонну.
  • Водночас ціни на каву сортів арабіка та робуста зросли на обох біржах.
  • Найактивніший контракт на какао на Нью-Йоркській біржі впав на 17% — до $8800 за тонну, що стало найбільшим падінням за день з 1960-го.
Quote«Ринок був нестабільним, ціни одного дня падали, а наступного різко зростали. Загалом ф’ючерси впали більш ніж на 20% від рекордного максимуму 19 квітня 2024-го після того, як ціни на какао зросли вдвічі цьогоріч», — пише Bloomberg.

За даними Bloomberg, зараз інтерес до ф’ючерсів на какао у Нью-Йорку майже найнижчий за останні десять років.

У Лондоні ф'ючерси на какао впали минулого тижня після того, як західноафриканська країна Кот-д'Івуар намагалась уникнути дефолтів щодо експорту какао. Країна планувала компенсувати збитки відправникам після того, як фермерам сплатили неочікувано високі ціни за товар.

Поставки какао-бобів можуть трохи збільшитись після дощів у регіонах Західної Африки, де вирощують какао, оскільки це може збільшити врожай. Проте це навряд чи повністю вирішить проблему значного дефіциту.

Quote«Дефіцит не закінчився. Ніхто не звертає уваги на слона у кімнаті: в Кот-д’Івуарі та Гані немає какао», — сказав консультант Пауло Торрес, лондонський торговий і сільськогосподарський консультант.

Що відомо про світову кризу шоколаду

За 2023-й ф’ючерси на какао зросли більш ніж удвічі через погані врожаї та хвороби дерев какао у Західній Африці, на яку припадає більше 50% світових поставок.

Це призвело до кризи поставок на ринку, а виробники шоколаду почати боротися за боби, що значно підвищило ціни на какао.

Зараз науковці розробляють вакцини проти вірусів какао-дерев, щоб збільшити врожайність і стабілізувати пропозицію на ринку.

Подякувати 🎉