Facebook Pixel

Чи допоможуть вакцини для какао-дерев вплинути на світові ціни на шоколад

Вірус, що швидко поширюється, загрожує здоров’ю дерева какао та висушеного насіння, з якого виготовляють шоколад, ставлячи під загрозу глобальне постачання найпопулярніших у світі ласощів.

Близько 50% світового шоколаду виробляється з какао-дерев у країнах Західної Африки, таких як Кот-д'Івуар і Гана. Шкідливий вірус атакує какао-дерева в Гані, що призводить до втрат врожаю від 15 до 50%. Він поширюється дрібними комахами, званими борошнистими червцями, які їдять листя, бруньки та квіти дерев, вірусна хвороба набряклих пагонів какао (CSSVD) є однією з найшкідливіших загроз кореневому інгредієнту шоколаду.

Quote«Цей вірус є реальною загрозою для світової пропозиції шоколаду», — сказав Беніто Чен-Шарпентьє, професор математики Техаського університету в Арлінгтоні та автор книги «Стійкість какао: випадок поєднаної інфекції, викликаної набряком пагонів какао». Пестициди погано діють проти борошнистих червців, тому фермери змушені намагатися запобігти поширенню хвороби, вирізаючи заражені дерева та розводячи стійкі дерева. Але, незважаючи на ці зусилля, за останні роки Гана втратила понад 254 мільйони какао-дерев.

Фермери можуть боротися з борошнистими червцями, вакцинуючи дерева, щоб щепити їх від вірусу. Але вакцини дорогі, особливо для низькооплачуваних фермерів, а щеплені дерева дають менший урожай какао, що посилює спустошливість вірусу.

Чен-Шарпентьє та його колеги з Університету Канзасу, Prairie View A&M, Університету Південної Флориди та Науково-дослідного інституту какао в Гані розробили нову стратегію: використовуючи математичні дані, щоб визначити, на якій відстані один від одного фермери можуть садити вакциновані дерева, щоб запобігти появі борошнистих червців, які, стрибаючи з одного дерева на інше, поширюють вірус.

Quote«Борошнистий червець має кілька способів пересування, включаючи переміщення від крони до крони, перенесення мурахами або подування вітром», — сказав Чен-Шарпантьє. — Що нам потрібно було зробити, так це створити модель для виробників какао, щоб вони могли знати, на якій відстані вони можуть безпечно садити вакциновані дерева від невакцинованих дерев, щоб запобігти поширенню вірусу, зберігаючи при цьому витрати для цих дрібних фермерів».

Експериментуючи з технікою математичних візерунків, команда створила два різних типи моделей, які дозволяють фермерам створювати захисний шар з вакцинованих дерев какао навколо нещеплених дерев.

Quote«Хоча ці моделі все ще є експериментальними, вони захоплюючі, тому що вони допоможуть фермерам захистити їхні врожаї, допомагаючи їм отримати кращий урожай», — сказав Чен-Шарпентьє. — Це добре для фермерів, а також для нашої глобальної залежності від шоколаду».
Подякувати 🎉