Facebook Pixel

Король оборонки України: чим володіє Сергій Пашинський та в які скандали він потрапляв

У лютому 2024 року правоохоронці повідомили про підозру екснардепу і ексочільнику Адміністрації президента України Сергію Пашинському. Його звинувачують у крадіжці у держави 97 тис. тонн нафтопродуктів на 967 млн грн під час головування адміністрацією.

Пашинський у відповідь звинуватив слідчих в «опосередкованій роботі на країну-агресора». Він запевняє, що їхня ціль – зрив боєздатності ЗСУ: «[Їм] конче потрібно усунути мене від моїх посадових обов’язків як голови «Національної асоціації підприємств оборонного сектору».

Пашинський відомій міцними зв’язками в оборонній галузі та низкою пов’язаних із цим скандалів. Про них – у матеріалі The Page.

Пашинський: від історика до очільника АП

Сергій Пашинський родом з Рівненської області. Після закінчення школи він переїхав до Києва, де вчився на історика. У 1991 році закінчив Київський педагогічний інститут і пішов у комерцію, дослужившись до президента ЗАТ «Торговий дім банку «Україна».

У 1999 році Пашинський вирішив перейти у державний сектор, ставши заступником голови правління Ощадбанку. Наступного року став радником віцепрем'єр-міністерки України з питань паливно-енергетичного комплексу Юлії Тимошенко.

Уперше Сергій Пашинський спробував стати депутатом Верховної Ради у 2002 році. Він балотувався від виборчого блоку «Проти всіх» як мажоритарник по 12 округу, але зняв свою кандидатуру у ході виборів. Сама партія тоді до Ради не пройшла.

Повернувся Пашинський до Тимошенко у 2004 році, очоливши штаб виборчого округу №66 на Житомирщині під час другого туру президентських виборів. У 2005 році знов став радником прем'єр-міністра Тимошенко, а потім очолював ДП «Укррезерв», яким опікувався до січня 2006 року.

Невдовзі Пашинський повністю занурився у політику. 2006 року він — керівник Житомирської обласної організації партії БЮТ. Того ж року став нардепом від цієї політсили. При ній він тричі отримував мандат нардепа, а також став заступником голови БЮТ. З грудня 2012-го обраний заступником голови фракції «Батьківщина».

Після Революції Гідності Пашинський отримав нову посаду – т.в.о. голови Адміністрації президента. На ній він протримався до 10 червня 2014 року, коли президентом став Петро Порошенко.

Тоді ж Пашинський остаточно покинув Тимошенко і став одним із засновників партії «Народний Фронт». Його обрали до Військової ради партії – органу, який мав би розробляти пропозиції з обороноздатності України.

Пашинський і Турчінов на Євромайдані : Фото прес-служба «Батьківщини»

Пашинський і Турчінов на Євромайдані : Фото прес-служба «Батьківщини»

На виборах до ВРУ 2014 року політика обрали нардепом від «Народного фронту». Пашинський став заступником голови фракції та головою парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони. Відтоді основною сферою його діяльності стає оборонка.

Зокрема Пашинський лобіював розробки Держпідприємства «Київське конструкторське бюро «Луч» («Стугна», «Корсар», «Вільха», «Нептун»), а також розробку Краматорського заводу важкого верстатобудування. Остання виробляє САУ «Богдана». У лютому 2015 року стало відомо, що 24-річний син Пашинського Антон став топменеджером «Спецтехноекспорту», який займається імпортом та експортом української зброї. 11 березня 2022 року Антона Пашинського було призначено заступником генерального директора КБ «ЛУЧ» з розвитку.

З 2019 року Пашинський перебуває на політичній пенсії.

У яких кримінальних провадженнях фігурує Пашинський

У березні 2018 року видання НВ опублікувало розслідування, в якому розповіли про причетність МО України до закупівель за завищеними цінами старих БМП-1 (випуску 1966-1983) у польської фірми Wtorplast, яка отримувала цю техніку в Чехії. У схемі буцімто брали участь Сергій Пашинський і перший заступник секретаря РНБОУ Олег Гладковський. Тодішній міністр оборони Степан Полторак заперечив ці звинувачення.

4 жовтня 2019 року слідчі ДБР оголосили Пашинському підозру у заподіянні тяжкого тілесного ушкодження жителю Васильківського району Київщини В'ячеславу Хімікусу. За даними слідства, 31 грудня 2016 року між чоловіками виник конфлікт, після удару пляшкою по голові Пашинський вистрілив у Хімікуса з пістолета Glock 19. За словами Пашинського, він застосував зброю для самозахисту.

7 жовтня Печерський суд оголосив Пашинському запобіжний захід у вигляді взяття від варту на два місяці без можливості внесення завдатку. 18 грудня 2019 року Київський апеляційний суд змінив попередній запобіжний захід у вигляді арешту: екснардепу обрали цілодобовий домашній арешт, який 18 лютого було продовжено до 27 березня. Згодом потерпілий В'ячеслав Хімікус відмовився від позову, пояснивши, що отримав компенсацію сумою до 1,5 млн грн. 18 березня 2021 року справу проти Пашинського було закрито, його самого виправдали, а вилучений пістолет повернули.

12 лютого 2024 року правоохоронці знов повідомили Сергію Пашинському про підозру. Тепер його звинувачують у створенні злочинної організації, яка вкрала 97 тис. тонн нафтопродуктів у держави.

За даними слідства, у 2014 році суд наклав арешт на нафтопродукти, які були пов’язані з олігархом Сергієм Курченком. У тому ж році суд передав арештоване майно державному підприємству «Укртранснафтопродукт» для їх подальшого продажу. За даними Bihus.Info, 2014-го це держпідприємство очолював Олександр Горбунов та інші менеджери, близькі до Пашинського і його друга Сергія Тищенка.

У підсумку нафтопродукти за заниженими цінами держпідприємство продало компанії «Укройлпродукт», підконтрольній Тищенку. Кошти від продажу потрапили до Фортуна-Банку того ж бізнесмена. У 2017-му цей банк «луснув», а кошти буцімто вивели Пашинський та його підлеглі. Загальну суму збитків державі оцінили у 967 млн грн.

Пашинський всі звинувачення відкидає, називає це замовною справою від «спонсорів Януковича та їх російських кураторів».

Чим займаються компанії, які пов’язують з Сергієм Пашинським

Оборонка Пашинського

З березня 2022 року Пашинський очолює «Національну асоціацію підприємств оборонної промисловості України». Це одне з найбільших об’єднань приватних оборонних компаній. До неї офіційно входять 45 приватних підприємств.

До найбільшої компанії – ТОВ «Українська бронетехніка» – Пашинський має непряме відношення, на що вказували медіа. ТОВ керує Владислав Бельбас – екскерівник держпідприємства «СПЕЦТЕХНОЕКСПОРТ» у 2018-2019 рр. З 2016 по 2020 рік компанією керував племінник помічника нардепа Пашинського Миколи Кузьми, Олександр.

Сама компанія зв’язки з Пашинським повністю заперечує: «ТОВ «Українська бронетехніка» не має жодного звʼязку з Сергієм Пашинським». Проте 21 лютого 2024 року, коли у суді розглядалася справа екснардепа, прокурор заявив, що він – фактичний бенефіціар «Української бронетехніки».

Компанія показала у 2022 році прибуток у розмірі 173 млн грн у порівнянні зі збитком у 17 млн грн у 2021 році. Загальний обсяг її продажів перевищив $350 млн, або 13 млрд грн. Це робить її найбільшою приватною оборонною компанією в Україні.

Підприємство купує та продає гранати, артилерійські снаряди та ракети через європейську мережу посередників, а також сама виробляє продукцію. Річні темпи виробництва компанії становлять приблизно 240 тис. мін, 1200 мінометів різних калібрів. Також компанія виробляє танкові 125-мм снаряди за українською технологією і броньовані автомобілі, зокрема «Новатор» спільно з «АвтоКрАЗом», СБА «Варта» та «Варта-Редут».

СБ «Варта»

СБ «Варта»

Інше оборонне підприємство – ТОВ «ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО «ТОЧНІ СИСТЕМИ». 25% належить помічнику нардепа Пашинського Валерію Соболевському. Компанія займається продажем вогнепальної зброї. У 2022 році, за даними Youcontrol, вона показала збиток у 1,2 млн грн.

Будівельний бізнес Пашинських

Дружина Пашинського Руслана офіційно володіє 8,34% ПАТ «Дарницький комбінат будівельних матеріалів і конструкцій». Компанія у 2022 році заробила 30,6 млн грн. Вона також є забудовником: була замовником житлового комплексу у Києві.

Також Руслана Пашинська володіє часткою ПАТ «КОМБІНАТ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО-БУДІВЕЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ», що займається виробництвом обладнання для будівельної галузі.

Інший бізнес Пашинського

Дружина Пашинського володіє ПРАТ «ЖОВТЕНЬ» на Київщині, основним напрямком якого є прісноводне рибальство. Також Тетяні Дорошенко, сестрі Руслани Пашинської, належить логістична компанія ТОВ «ТЖ ЛОГІСТИК», що зареєстрована під Києвом.

Не оминула родина Пашинського і аграрку: Тетяна Дорошенко володіє 33,3% ПАТ «КОЗАРОВИЦЬКЕ», що займається сільським господарством.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉