Facebook Pixel

Крадіжка 967 млн грн: НАБУ повідомило про підозру екснардепу Пашинському

НАБУ і САП спільно з СБУ повідомили про підозру екснардепу і ексочільнику Адміністрації Президента України Сергію Пашинському. Його звинувачують у створенні злочинної організації, яка вкрала 97 тис. тонн нафтопродуктів у держави на 967 млн грн.

Про це пише НАБУ.

Крадіжка 967 млн грн: У чому НАБУ підозрює Пашинського

За даними слідства, у 2014 році суд наклав арешт на 97 тис. тонн нафтопродуктів, які були пов’язані з олігархом Сергієм Курченком. Потім суд у тому ж році передав нафтопродукти державному підприємству «Укртранснафтопродукт» для їх подальшого продажу. За даними Bihus.Info, 2014-го це держпідприємство очолював Олександр Горбунов та інші менеджери, близькі до Пашинського і його друга Сергія Тищенка.

У підсумку нафту за заниженими цінами держпідприємство продало компанії «Укройлпродукт», підконтрольній Тищенку. Кошти від продажу потрапили до «Фортуна-Банк» того ж бізнесмена Сергія Тищенка. У 2017-му цей банк «луснув»,а кошти від продажу нафти вивели Пашинський та його підлеглі. Загальна сума збитків становить 967 млн грн.

Відео: Крадіжка 967 млн грн: деталі звинувачення проти Пашинського

Крадіжка 967 млн грн: коментар Пашинського

Пашинський звинувачення усі відкидає. Він називає справу замовною від «спонсорів Януковича та їх російських кураторів»:

Quote«Сьогодні зранку СБУ та НАБУ завітало з обшуком до мого помешкання. Справа щодо передачі «палива Курченка», а насправді палива кремлівської «Роснефті», державі — за часів мародерства Януковича цей олігарх наживися активами на сотні мільйонів доларів, в тому числі майже 100 тисячами тонн нафтопродуктів, які у 2014-му році вдалося передати державним нафтовим операторам. У 2015-му році, як народний депутат України, я звернувся до Президента України з проханням покрити дефіцит палива ЗСУ паливом «Роснефті», що дуже сильно тоді розізлило спонсорів Януковича та їх російських кураторів. Через свою агентуру росіяни тоді, 10 років тому, домоглися відкриття кримінального провадження №32014100070000038 від 08.05.2014. Саме на підставі цього 10-річного провадження у мене і проводяться обшуки. Лише декілька тижнів тому «слєдком росії» звинуватив мене в початку АТО у 2014 році. І от зараз дивна синхронізація з боку українських слідчих… Шановні, якщо вже вирішили копнути у той період і дослідити, як я ще допоміг з передачею активів Януковича державі та ЗСУ, то зверніть увагу на спецконфіскацію сотень мільйонів доларів у бюджет».

Що відомо про Сергія Пашинського

До 1999 року Пашинський працював у різних комерційних структурах. З 1999 до 2000 року був заступником голови правління Ощадбанку. У лютому — серпні 2005 був радником пані прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. З 2005 до 2006 року — генеральний директор ДП «Укррезерв» та заступник голови наглядової ради Державної іпотечної установи.

У 2006 та 2007 роках був обраний народним депутатом 5 та 6 скликань від «Блоку Юлії Тимошенко» (101 та 73 номер у списку відповідно) як член ВО «Батьківщина».

У 2014 році був т.в.о. глави Адміністрації Президента України. У 2014-2016 роках працював головою наглядової ради ДК «Укроборонпром».У 2012 році був обраний до Верховної Ради 7 скликання від ВО «Батьківщина» 27 номером у списку.

У 2013-2014 роках був заступником голови ВО «Батьківщина». До того був в.о. голови Донецької обласної організації та головою Житомирської обласної організації (з 2007 року).

Народний депутат 8 скликання, обраний від партії «Народний Фронт» (№12 у виборчому списку) як член партії. Заступник голови фракції, голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони. Член Військової Ради «Народного Фронту». Очолює БО «Благодійний Фонд Сергія Пашинського».

У 2019 році балотувався до Верховної Ради за 64-м округом (Житомирська область) як безпартійний самовисуванець, але програв вибори.

Пашинського пов'язують з одним з найбільших приватних виробників зброї в Україні – компанією «Українська бронетехніка». У 2022 році загальний обсяг її продажів перевищив $350 млн порівняно з $2,8 млн за рік до війни. Також з березня 2022 року Пашинський очолює Національну асоціацію підприємств оборонної промисловості України.

У яких інших кримінальних провадженнях фігурує Пашинський

У березні 2018 року видання НВ опублікувало розслідування, в якому доводилася причетність МО України до закупівель за завищеними цінами старих БМП-1 (випуску 1966-1983) у польської фірми Wtorplast, яка отримувала цю техніку в Чехії. У схемі брали участь Сергій Пашинський і перший заступник секретаря РНБОУ Олег Гладковський. Зокрема, син Пашинського, Антон очолював відділ зовнішніх контрактів «Спецтехноекспорту» «Укроборонпрому». Тогдішній міністр оборони Степан Полторак заперечив звинувачення.

Також 4 жовтня 2019 року слідчі ДБР оголосили Пашинському підозру у заподіянні тяжкого тілесного ушкодження жителю Васильківського району Київщини В'ячеславу Хімікусу. 31 грудня 2016 року відбувся конфлікт між Пашинським та жителем Васильківського району Київщини В'ячеславом Хімікусом. За даними слідства, після удару пляшкою по голові Пашинський вистрілив у Хімікуса з пістолета Glock 19. За словами Пашинського, він застосував зброю для самозахисту.

7 жовтня Печерський суд оголосив Пашинському запобіжний захід у вигляді взяття від варту на 2 місяці, до 4 грудня, без можливості внесення завдатку. 18 грудня 2019 року Київський апеляційний суд змінив попередній запобіжний захід Пашинському у вигляді арешту — екснардепу обрали цілодобовий домашній арешт, 18 лютого було продовжено до 27 березня. Згодом потерпілий В'ячеслав Хімікус відмовився від позовних вимог, пояснивши, що отримав компенсацію до 1,5 млн грн. 18 березня 2021 року цю справу проти Пашинського було закрито, його самого виправдано, йому повернули вилучений пістолет.


Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉