Facebook Pixel

Хвиля банкрутств агрокомпаній стає реальністю, попереджають оператори ринку

В новому циклі бліцінтерв’ю «Експорт під обстрілами» представники керівництва агрокомпаній розповіли The Page про небезпеку масового банкрутства українських аграріїв.

Quote«Хвиля банкрутств — це реальність. Цьогоріч ми матимемо важку фінансово-економічну ситуацію в галузі. І якщо уряд не запровадить програми підтримки аграріїв, а кожен кредитор виставить вимоги до своїх боржників, піраміда рухне», — зазначив в інтерв’ю The Page Петро Мельник, виконавчий директор та співвласник Agricom Group, президент Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

Проблема полягає у тому, що агрокомпанії мають велике кредитне навантаження і, вочевидь, потребуватимуть рефінансування, пролонгації або реструктуризації своїх зобов’язань. Й тут залишається сподіватися на виважену позицію уряду та фінустанов.

Також Петро Мельник розповів, що УКАБ та інші асоціації звертались до уряду України і до Єврокомісії з ініціативою розв'язати питання компенсації витрат на транспортування тим аграріям, які знаходяться далеко від портів чи кордону з ЄС. Адже агрокомпанії на півдні, півночі і на сході, які віддалені від західних кордонів і наближені до територій активних бойових дій, знаходяться в зоні ризику банкрутства. А їх крах може призвести до негативних соціальних наслідків, бо такі бізнеси годують села і родини своїх співробітників.

Quote«Віддалені від точок експорту компанії потерпатимуть, закопуючи в землю один долар і отримуючи умовно дев’яносто центів. За рік-два такої роботи зменшуватиметься площа оброблення земель та врожайність, адже виробникам доведеться заощаджувати на всьому», — зазначає в інтерв’ю The Page Андрій Бут, директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності групи «Агротрейд».

Олександр Буюклі, виконавчий директор Першого українського сільськогосподарського кооперативу (ПУСК) додає, що ця ситуація може спричинити хвилю банкрутств як серед виробників, так і серед торговельних компаній-агроекспортерів. Співрозмовник The Page підтверджує, що насамперед це стосується компаній, розташованих у найвіддаленіших від експортних маршрутів регіонах.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉