Facebook Pixel

У Пентагоні озвучили свою позицію щодо надання Україні винищувачів і далекобійних ATACMS

В американському Міноборони вважають, що Україна поки що не потребує ракет ATACMS до реактивних систем залпового вогню, що здатні вражати ціль на відстані до 300 км. В оборонному відомстві заявили, що нині зосереджені на забезпеченні потреб ЗСУ в ракетах GMLRS для РСЗВ HIMARS дальністю 70 — 80 км.

Quote«За нашою оцінкою, у цей час їм не потрібні ATACMS для обслуговування цілей, що безпосередньо стосуються поточного бою. Ви знаєте, ми, очевидно, продовжимо розмови з українцями про їхні потреби, але ми вважаємо, що на цю мить ми маємо зосередитися на GMLRS, а не на ATACMS», — наголосив під час брифінгу заступник глави Пентагону Колін Каль.

Він додав, що, на думку Міноборони США, ракети GMLRS найкраще підходять для бойових дій, що точаться нині на території країни. Ці снаряди потрібні українським захисникам не лише для боїв за Донбас, а й задля «створення певного імпульсу в інших частинах країни».

Щодо надання Україні винищувачів нового покоління Каль заявив, що це питання обговорюється, однак остаточного рішення ще не має. Він додав, що в разі схвалення їхнього постачання на передавання пішли б роки. За його словами, Вашингтон зосереджений на тому, щоб українські воїни могли нормально використовувати вже наявні в них літаки радянського зразка.

Quote«Ми надали українцям деякі ракети HARM, і ми адаптували ці ракети, щоб вони могли стріляти з МіГ-29. Вони, звісно, не були призначені для того, щоб літати з такого обладнання – вони були призначені для того, щоб літати з наших літаків, але українці останніми тижнями з великим успіхом використали ракети HARM, щоб вивести з ладу російські радіолокаційні системи», – сказав він.

Представник Пентагону заявив, що США мають на меті всіляко сприяти тому, щоб ЗСУ утрималися на сході і, «можливо, перейшли в контрнаступ». Каль додав, що США надають Києву озброєння з огляду на те, чи зможе українська сторона собі його «дозволити».

Контекст. У середу вдень, 24 серпня, президент США Джо Байден під час привітання України з 31-річницею незалежності оголосив про найбільший пакет допомоги — майже на $3 млрд. Глава американської держави повідомив, що до пакета увійдуть системи ППО, безпілотники, артилерійські системи, боєприпаси та радари.

Подякувати 🎉