Facebook Pixel

Супутники США зафіксували вибух перед обвалом дамби Каховської ГЕС

Американські супутники-розвідники зафіксували вибух на дамбі Каховської ГЕС безпосередньо перед її руйнацією, заявив високопосадовець адміністрації президента США Джо Байдена.

Проте США досі не кажуть офіційно, хто спричинив руйнування дамби або як саме це сталося, пише The New York Times.

Інфрачервоні датчики на супутниках виявили теплове випромінювання рівня сильного вибуху безпосередньо перед обвалом дамби.

На умовах анонімності посадовець розповідає: аналітики розвідки підозрюють, що за руйнуванням дамби стоїть росія. Проте жодних переконливих доказів, хто несе відповідальність, у розвідки досі немає.

Американські чиновники вважають, що саме вибух, навмисний чи випадковий, став причиною руйнації.

Норвезька обсерваторія NORSAR також зафіксувала ознаки вибуху у вівторок, 6 червня 2023 року, о 2:54 за Києвом. У заяві NORSAR йдеться, що сигнали, отримані зі станції в 385 милях від дамби підтверджують версію вибуху.

Експерти-вибухотехніки заявили, що обвал Каховської дамби у вівторок, скоріше за все, був спричинений саме навмисним вибухом у дамбі, яка контролюється росією.

Атака ззовні є менш ймовірною причиною, вважають експерти. Найбільшої шкоди може завдати вибух у замкнутому просторі: тоді вся енергія буде спрямована на конструкцію навколо нього. В такому випадку для прориву дамби знадобляться сотні кілограмів вибухівки.

Влучання ракети чи зовнішня детонація бомби, навпаки, спрямували б на дамбу лише незначну частину сили вибуху. Для руйнації дамби потрібно в багато разів більше вибухівки.

Раніше вибух дамби у Новій Каховці зафіксував магнітометр у столиці Румунії Бухаресті.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉