Швеція передасть Україні літаки повітряного спостереження та управління

Швеція передасть Україні літаки повітряного спостереження та управління

Швеція надасть Україні новий пакет військової допомоги для посилення протиповітряної оборони. 16-й пакет на суму 1,16 млрд євро стане найбільшим з наданих Швецією. Про це повідомив міністр оборони Швеції Пал Йонсон.

За його словами, Швеція передасть Україні літаки повітряного спостереження та управління ASC 890. Вони нададуть Україні нові можливості для боротьби з повітряними і морськими цілями. Таким чином буде посилена здатність України ідентифікувати цілі на великій відстані. ASC 890 діятимуть як мультиплікатор сили після введення в дію F-16. Також будуть передані ракети класу «повітря — повітря» AMRAAM.

Україна отримає весь запас БТР Pansarbandvagn 302 (Pbv 302) для створення нових бригад української армії і 155-мм артилерійські боєприпаси та ресурси для обслуговування раніше переданої техніки.

Швеція також передасть надлишкові танки зі складу збройних сил, забезпечить технічне обслуговування раніше переданої шведської техніки, надасть фінансову підтримку коаліціям сил і засобів, а також фондам і тимчасовим ініціативам, що уможливлять швидку і масштабну закупівлю техніки для України.

Шведське агентство оборонних досліджень отримало завдання підтримати Україну у створенні власного оборонного науково-дослідного інституту.

Крім того, в рамках пакету передбачається посилення командно-штабних спроможностей України шляхом надання терміналів з підпискою на супутниковий зв'язок.

Читати на The Page