Сковорода – одна з найпотрібніших речей на кухні, але з часом навіть найякісніший посуд покривається стійким нагаром та жиром. Кухонна сіль, сода, оцет та інші копійчані засоби, які є у кожного вдома, допоможуть швидко і безпечно повернути блиск вашій улюбленій сковороді. У цій статті розповідаємо, як ефективно очистити сковороду без дорогих хімічних засобів.
Нагар на сковорідці – від чого він з'являється
Нагар – це результат багаторічного використання сковороди: частинки жиру, їжі та пригорілі залишки поступово утворюють темну тверду кірку. Вона не лише погіршує зовнішній вигляд посуду, а й зменшує ефективність готування, бо заважає рівномірному нагріванню.
Копійчані способи очищення сковороди
1. Сода + оцет. Цей тандем — один з найефективніших засобів у боротьбі з нагаром.
Що потрібно:
- харчова сода — 3–4 ст. ложки;
- столовий оцет — 100 мл;
- гаряча вода.
Інструкція:
- Насипте соду на дно сковороди.
- Залийте оцтом — суміш почне шипіти.
- Додайте гарячу воду та залиште на 20–30 хвилин.
- Потім протріть поверхню губкою або металевим йоржиком.
2. Сіль. Кухонна сіль чудово абсорбує жир та допомагає видалити верхній шар нагару.
Що потрібно:
- 3–4 ст. ложки грубозернистої солі;
- суха сковорода.
Інструкція:
- Розігрійте сковороду на середньому вогні.
- Насипте сіль і, помішуючи дерев’яною лопаткою, тримайте її на вогні 10 хвилин.
- Дайте охолонути, потім промийте водою.
3. Господарське мило + сода. Ідеально підходить для сковорідок із товстим шаром пригорілого жиру.
Що потрібно:
- пів бруска господарського мила;
- 2–3 ст. ложки соди;
- 1 л води.
Інструкція:
- Натріть мило та змішайте з содою у воді.
- Залийте рідину в глибоку ємність або каструлю, занурте туди сковороду.
- Варіть 15–20 хвилин.
- Після охолодження легко очистіть поверхню щіткою.
Зауважимо, для очищення сковорідки чи каструлі від нагару не використовуйте агресивні металеві щітки. Особливо, якщо посуд має антипригарне покриття – це зіпсує їхню поверхню. Після очищення обов’язково добре промийте сковороду та витріть насухо. Для запобігання утворенню нагару на майбутнє — уникайте перегріву олії та не залишайте залишки їжі на поверхні після готування.
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також