Кабмін запровадив (постанова № 422 від 9 квітня 2022 року) ліцензування експорту:
- живої великої рогатої худоби (ВРХ);
- її замороженого м'яса;
- м'яса ВРХ і різних субпродуктів із нього.
Раніше ці товари було заборонено експортувати.
Перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький пояснив, чому було ухвалено таке рішення: «В Україні є гарні перспективи розвивати як внутрішнє споживання, так і експорт яловичини з високою доданою вартістю, що використовується в HoReCa (ресторанах, готелях для приготування), або ВРХ, що має високий племінний потенціал. Оскільки внутрішній ринок обмежений, наше виробництво більше, ніж внутрішнє споживання, тому ми маємо певний надлишок – приблизно 10%, які можна експортувати».
Він наголосив, що завдяки ліцензуванню експорту держава може контролювати ринковий баланс. «Якщо галузь розвивається й ми маємо надлишок – ми дозволяємо експортувати й видаємо ліцензію, якщо бачимо, що внутрішнє споживання зростає, то ліцензія не видається».
«Якщо з'являються нові ринки, нові ніші й це не шкодить внутрішній продовольчій безпеці, то потрібно експортувати, щоб надходив валютний виторг», — резюмував Висоцький.

Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Читайте також