Facebook Pixel
Русский военный корабль, иди нах*й.
Пожертвувати на армію
×

Удар по ресторанах. Виторг рестораторів упав на 30%, тепер він критично залежить від новин, відключень світла та повітряних тривог

Виторг рестораторів критично залежить від новин, відключень світла і повітряних тривог

Виторг рестораторів критично залежить від новин, відключень світла і повітряних тривог

Компанія Poster порівняла виторг рестораторів до та після масованих російських ракетних обстрілів, що сталися 10 жовтня. За 100% узяли виторг за тиждень 3 — 9 жовтня. Як порівняти із цим показником, виторг у день обстрілів упав у середньому по країні на 22%, у Києві зафіксували антирекорд: -27%. Але вже на початку листопада ситуація стабілізувалася — виторг рестораторів навіть перевищив той, що був до першої жовтневої атаки. У Poster стверджують, що за тиждень, з 3 до 9 листопада, виторг закладів столиці зріс на 6% проти початку жовтня, Дніпра — на 6%, Львова — на 15%, Одеси — на 30%.

Власники закладів і експерти згодні із цими даними лише частково. Poster займається автоматизацією закладів громадського харчування. У дослідженні взяли участь 6,5 тис. кафе та ресторанів України.

Забагато оптимізму

Тимур Федоренко, власник львівського закладу «ЛЯЛЯ. Ловке грузинське кафе», вважає, що оцінка Poster є занадто оптимістичною. Він підтвердив The Page, що після 10 жовтня виторг знизився десь на третину, але до рівня, наприклад вересня, поки ще далеко. «Ситуація почала вирівнюватися лише тепер, але зовсім трохи, — говорить він. — Якщо день — два лунає повітряна тривога, то все — обідів у закладів уже немає».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!

За словами Федоренка, після масованих ракетних атак активність бізнесу та пересічних громадян падає, на кілька днів усі переходять на дистанційну роботу. Як наслідок, падає відвідуваність і навіть обідня доставка — працює тільки вечірня: «Наприклад, зараз триває масштабна тривога (коментар записували 15 листопада — The Page), є «прильоти», і що буде завтра, я не знаю».

Федоренко не вірить у зростання на 15%. Його спостереження та розмови з колегами свідчать про те, що в усіх ситуація зараз важка. Крім ворожих атак на неї впливає й погода. Як приклад власник кафе наводить заклади, що працюють у центрі Львова на площі Ринок: коли на небі ясно, бізнес заробляє, якщо дощ і вітер — гостей мало.

Підписуйтесь на нас в Google News!

Засновниця київського «Відьма-бару Лиса гора» Олеся Остафієва теж не вважає, що все гаразд.

Quote«У деякі дні, як порівняти з вереснем, виторг може впасти навіть на 50%. Ми дуже залежимо від новин, — жаліється вона. — Під час перших атак у жовтні ми тиждень працювали в мінус, бо скасували майже всі броні».

Рестораторка розповідає, що зараз люди потроху починають звикати, але коли стаються такі атаки, як 15 листопада, зала гарантовано буде порожньою. «Люди реагують на негативні новини, і ми вже знаємо: якщо вони є, половина відвідувачів, які планували бути в нас, до бару не дійдуть. Ми втратили проти вересня десь 40%», — ділиться вона.

Бізнес під час війни: ресторанам гірше за всіх

Чому ресторатори вважають дослідження Poster занадто оптимістичним, The Page пояснила директорка аналітичного центру «Ресторани України» Ольга Насонова. За її словами, Poster — це ПЗ, на яке припадає 25% ринку. Автори дослідження роблять зріз за своїми клієнтами, з-поміж яких багато невеликих кафе, кав’ярень, фастфудів. Вони дійсно відновлюють бізнес швидше за інших. Натомість великі ресторани використовують інші програмі.

«Зниження виторгу на 22% — дуже оптимістичні цифри. Якщо йдеться про Київ, то від 10 жовтня падіння за перші три дні становило майже 50%, — говорить Насонова. — У багатьох ресторанах середмістя було лише до 20 — 30% звичайної аудиторії. За 4 — 5 днів люди заспокоїлися, відвідування почало відновлюватися, але потім запровадили відключення електроенергії».

QuoteЗа словами Насонової, зараз ресторанний ринок втратив приблизно 30% відвідувачів і, відповідно, виторгу.

Але експертка підкреслює, що ці втрати нерівномірні. Найбільше постраждали заклади, які розташовані в торговельних центрах. Там показники падіння можуть сягати й 80%, адже під час блекаутів ТЦ відключається одразу весь, а в ресторані немає сенсу ставити ані генератор, ані свічки, бо люди просто не дійдуть до нього через велике темне приміщення. Також у ТЦ не можна перебувати під час повітряних тривог.

Бізнес яких регіонів найбільше потерпає від війни

Від наслідків масованих ракетних ударів росії найбільше постраждав ресторанний бізнес великих міст України. Якщо не брати Херсон, на першому місці за втратами, за словами Насонової, Харків — зараз там працює лише 10% усього ринку. Більшість відкритих закладів — у житлових масивах, у середмісті ситуація гірша. На другому місці Київ, бо він досі регулярно потерпає від обстрілів, яких лякаються потенційні клієнти. Дістається й Запоріжжю, тому багато закладів переїхали до Дніпра. «Там зараз непогана ситуація з бізнесом, — говорить експертка. — Є регіон, який взагалі не постраждав, — це Закарпаття. У Мукачевому, Ужгороді все гаразд, ресторанний бізнес розвивається, але релокацій туди мало, адже ринок там дуже закритий, я б сказала, містечковий».

QuoteНабагато краще йдуть справи у Львова, який виграв від переїзду до нього багатьох компаній і сімей.

Але ситуація будь-коли може погіршитися через обстріли, причому в будь-якому регіоні. «Наприклад, дуже негативно вплинув на ресторанний бізнес ракетний обстріл 15 листопада, бо такого масштабного нападу по всій країні до цього, мені здається, не було», — говорить Ольга Насонова, додаючи, що Рівне й Тернопіль після цього обстрілу залишилися без світла, хоча там цілком стабільне енергопостачання, принаймні було останнім часом.

Подякувати 🎉

Коментарі

Всі новини