Facebook Pixel

Чому зростають ціни на каву і на якому рівні вони зупиняться

Гуртові ціни на каву різко зросли. Роздрібні ціни, безсумнівно, наслідуватимуть їхній приклад. Звичайно, компанії знайдуть способи пом'якшити наслідки, наприклад, скорочуючи маржу, але ціни все одно зростуть. Так вважає Хав'єр Блас – оглядач Bloomberg Opinion, який висвітлює питання енергетики та сировинних товарів.

У номінальному вираженні нині оптові ціни на зелені кавові зерна на біржах Нью-Йорка та Лондона знаходяться на найвищому рівні за всю історію, перевершивши пік, встановлений у 1977 році.

Сорт арабіка у грудні в Нью-Йорку майже досяг $3,5 за фунт ($7,8 за 1 кг). Проте, обсмажники все ще продають свою каву в супермаркетах так, ніби оптові ціни становлять близько $2,5 за фунт. Враховуючи нинішню різницю між оптовими та роздрібними цінами, вартість чашки кави може зрости щонайменше на 20–25% протягом наступних кількох місяців.

Динаміка біржових цін на каву

Динаміка біржових цін на каву

Зараз роздрібні ціни на каву зростають повільніше за оптові з низки причин, включаючи опір мереж супермаркетів зростанню цін через кризу вартості життя. Але різниця стає настільки великою, що високі роздрібні ціни – це питання «коли», а не «якщо».

Вичікувальна гра, яку ведуть обсмажники, вже призвела до жертв. Минулого місяця збанкрутувала Cafés Legal, 175-річна французька кавова компанія. Приблизно тоді збанкрутував великий торговець кави в Бразилії. Інші можуть піти за ним.

Коріння нинішньої кавової кризи криється у Бразилії та В'єтнамі, двох найбільших світових виробниках, оскільки погана погода завдала шкоди врожаю. У результаті світ споживав більше кави, ніж виробляв чотири роки поспіль. У період з 2020 по 2024 рік дефіцит між попитом та пропозицією становить від 15 до 20 мільйонів мішків (кожен мішок важить 60 кілограмів). Протягом року світ споживає близько 170 мільйонів мішків. За нинішнього стану справ сезон 2025-2026 років може продовжити дефіцит до п'ятого року поспіль.

Обмажники використовували запаси, накопичені в урожайні роки, щоб скоротити розрив. Але зараз запаси у країнах призначення (що споживають) закінчилися, а запаси у місцях походження (країнах-виробниках) швидко зникають.

Структура світового виробництва кави за країнами

Структура світового виробництва кави за країнами

Найгостріша проблема – це бразильський урожай, який збирають із травня до вересня. У середині 2024 року багато хто очікував, що у Бразилії буде хороший урожай, що зупинить епоху дефіциту. Але в жовтні галузь почала турбуватися, а в грудні занепокоєння переросло в тривогу, оскільки високі температури та пізні дощі призвели до того, що ранні квіти не перетворилися на зародки кавових ягід.

Якщо Бразилія втратить урожай, запаси скоротяться ще більше. За даними Міністерства сільського господарства США, до кінця сезону 2025-2026 років загальні запаси можуть впасти до другого найнижчого рівня за 65 років. Деякі торговці кави вважають, що є більша ймовірність того, що запаси впадуть до найнижчого рівня в сучасній історії.

Звичайно, невидима рука ринку втрутиться, і ціни зростуть до будь-якої позначки, яка зменшить попит. За такого сценарію оптові ціни на каву в Нью-Йорку можуть зрости до $9 за кілограм протягом кількох наступних місяців.

Динаміка світових запасів кави

Динаміка світових запасів кави

До чого може спричинити таке подорожчання? На відміну від ринку какао, де фермери роками не заробляли грошей, а відсутність інвестицій означає старіння та хвороби дерев, кава – це динамічна галузь. У більшості країн плантації керуються як комерційні підприємства. Бразилія, В'єтнам, Колумбія та кілька інших країн мають потенціал виробляти більше, якщо дозволить погода. А найвищі ціни стимулюють фермерів.

Структурну проблему ринку кави представляє зміна клімату. Протягом десятків років заморозки і меншою мірою посухи неодноразово призводили до великих втрат у Бразилії. Нині кава страждає від спеки, і ніхто в галузі не знає напевно, що високі температури можуть означати для виробництва.

Подякувати 🎉