Гастро/Їжа

З лимоном чи білим вином. Як і з чим їсти устриці

Відомий герой-коханець Казанова щоранку снідав устрицями. І не дивно: згідно з дослідженнями, ці морепродукти містять велику кількість амінокислот, які сприяють виробленню статевих гормонів і підвищенню лібідо. Крім цього, вони також зміцнюють імунну систему й кістки та очищають шкіру.

Водночас навколо екзотичного делікатесу виникло багато міфів. The Page розповідає про те, як правильно обрати устриці, як і з чим краще їх їсти, коли найкращий час для їхнього споживання та яким має бути оптимальне співвідношення ціна/якість на ці морепродукти.

Коли краще їсти устриці та до чого тут літера «R»

Коли краще їсти устриці. Фото: Pexels

Подейкують, що устриці краще їсти в ті місяці, у назві яких є літера «R». Виходить, ідеальний час для цього делікатесу — з вересня по квітень.

Однак це не означає, що в інші місяці споживати ці морепродукти категорично заборонено. Річ у тім, що влітку в устриць триває період розмноження. А це позначається на їхньому смаку, оскільки до ресторану вони потрапляють вагітними, тобто з молочком.

Устричне молочко трохи жирне, тож однією устрицею можна добряче наїстися. Якщо ж ви любите молочко, то на пору року можна не зважати.

Як обрати найсвіжішу устрицю

Як обрати устриці. Фото: Unsplash

Нехтувати критеріями вибору устриць не варто, позаяк це вплине не лише на їхній смак, але й на якість також.

У магазині ці морепродукти мають зберігатися в льоду або спеціальному акваріумі. У ресторані мають подати закриті охолоджені молюски або ж розкрити їх перед вами — це свідчитиме, що вони свіжі.

Мушлі устриць мають бути щільно закритими, без тріщин та інших видимих пошкоджень. Якщо ж між стулками є принаймні невелика щілина, краще відмовитися від купівлі: поїдання такого молюска може стати небезпечним.

Гурмани також радять звертати увагу на форму устриць: вона має бути округла, глибока, чашоподібна. Потенційно такий молюск вміщуватиме більше м'яса, а це є однією з ознак преміальності устриць.

Якщо зовнішній вигляд делікатесу не викликає занепокоєння, можна також оцінити його на запах. Устриця має приємно пахнути морем, можливо, з легкими нотками йоду.

Завдання із зірочкою: як відкрити устрицю

Як відкрити устрицю. Фото: Unsplash

Якщо ви вперше куштуєте устриці в ресторані та боїтеся пошкодити молюска відкриваючи черепашку, можете сміливо попросити офіціанта зробити це для вас. Інша річ — їсти їх удома, коли допомоги шукати ніде.

Відкривати морепродукти бажано за допомогою спеціального устричного ножа з обмежувачем і кольчужної рукавички. Без останньої ще можна обійтися, а от короткий ніж з широким лезом вам точно знадобиться.

  • На одну руку одягніть рукавичку та візьміть устрицю. Тримати її потрібно так, аби пласка стулка була зверху.
  • Вставте між стулками ніж, обережно повертайте його, доки не почуєте клацання.
  • Проведіть лезом ножа в центрі устриці, підрізаючи м'яз, який тримає половинки мушлі.
  • Обережно відкрийте устрицю, слідкуючи, щоб із неї не витік сік.
  • Промивати устрицю не потрібно, вона готова до споживання.

Якщо текстових інструкцій вам недостатньо й ви хочете наочно побачити весь процес, в інтернеті є багато відеоінструкцій про те, як правильно відкривати молюска. Одна з таких є на ютуб-каналі британського шеф-кухаря та ресторатора Джеймі Олівера.

Як правильно їсти устриці

Як правильно їсти устриці. Фото: Pexels

Традиційно перед вживанням устрицю поливають лимонним соком. Однак дехто з гурманів радить вперше цього не робити, щоб жодним чином не вплинути на смак та відчути його сповна.

Далі м'ясо молюска потрібно підчепити спеціальною тризубчатою виделкою та, не дістаючи його з черепашки, випити її вміст одним ковтком. Водночас гурмани радять не жувати устрицю, а ковтати цілком.

Порадою про те, як правильно їсти цей екзотичний делікатес, у своєму інстаграмі поділилася й телеведуча Ольга Фреймут.

«Як правильно їсти устриці? Маленькою виделкою — її ж подали для чогось? Ні. Устриці їмо лівою рукою, «випиваючи» все з мушлі з ширшого кінця. За потреби забираємо молюска виделкою», — розповіла вона.

Запивати устрицю рекомендують шампанським (зазвичай це брют або просекко) або ж сухим білим вином.

Де скуштувати устриці в Україні

Де спробувати устриці в Україні. Фото: Unsplash

Здавалося б, відповідь очевидна — наразі цей делікатес доступний у багатьох ресторанах великих міст. Однак, якщо ви хочете дізнатися більше про процес вирощування молюсків, особливості догляду за ними та історію українських морепродуктів, радимо завітати на устричні ферми. Там вам усе детально розкажуть і запропонують скуштувати свіженький делікатес.

Українська устриця досить демократична в ціні — близько 30 грн за штуку. До України також завозять мушлі з-за кордону, переважно з Нідерландів та Франції. Асортимент таких молюсків чималий, а віддати за них доведеться в середньому від 30 до 100 грн за штуку. На цінову політику впливає як розмір устриці, так і її сорт. Найпопулярніші в Україні — устриці сорту Жилардо, Версаль, Чорний принц, Бодюз та Фін де Клер.

Читати на The Page

Гастро/Їжа

Айк Вейшторт: «Споживати гарну їжу — у цьому і є щастя»

Гастро/Їжа

Citronelle та Saint bar готують їжу для киян у воєнний час: як можна долучитися

Гастро/Їжа

До гіду Michelin вперше включили ресторан української кухні