Facebook Pixel

В «Енергоатомі» наголосили на необхідності перезапуску ЗАЕС для її безпеки в морози

В «Енергоатомі» вивчають можливості повторного запуску двох реакторів на Запорізькій АЕС найближчими днями. Це необхідно для безпеки найбільшої у Європі атомної станції через наближення холодів і зниження температури, розповів очільник держкомпанії Петро Котін в інтерв’ю АР.

Quote«Якщо буде низька температура, усе всередині просто замерзне. Системи безпеки буде пошкоджено. Отже, потрібне опалення, а єдине джерело опалення – робочий реактор», — підкреслив він.

Котін зазначив, що хоча останній реактор, що працював, минулого місяця фахівці перевели в так званий стан «холодного зупинення», ризики розплавлення зберігаються, доки всередині є ядерні паливні збірки. Під дією низької температури потенційно може статися збій систем охолодження, що, своєю чергою, може призвести до катастрофи.

Крім того, ЗАЕС є єдиним джерелом тепла в окупованому Енергодарі.

За словами Котіна, «Енергоатом» може ухвалити рішення про перезапуск реакторів уже сьогодні, 5 жовтня.

Контекст. Нагадаємо: 11 вересня «Енергоатом» зупинив останній із шести реакторів станції – його перевели в стан «холодного зупинення». Цей крок був відповіддю на відключення станції окупантами від надійних зовнішніх джерел живлення для систем охолодження та інших систем безпеки.

ЗАЕС контролюють російські війська, але на ній працює персонал «Енергоатому». З 1 до 6 вересня на об'єкті перебувала місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Фахівці агентства залишилися на станції як спостерігачі. Директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі говорив, що більша частина систем безпеки на станції працює порівняно добре, проте її цілісність все-таки викликає занепокоєння.

Подякувати 🎉