ЄБРР відновлює роботу над планом модернізації українського порту «Чорноморськ»

ЄБРР відновлює роботу над планом модернізації українського порту «Чорноморськ»

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) відновлює роботу з надання допомоги українському уряду в модернізації порту «Чорноморськ», яку було тимчасово зупинено після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У жовтні 2021 року ЄБРР і Міжнародна фінансова корпорація (IFC) домовилися підтримати Міністерство інфраструктури України та Адміністрацію українських морських портів у структуруванні та проведенні тендеру на державно-приватне партнерство (ДПП) для модернізації порту «Чорноморськ» на північно-західному узбережжі Чорного моря.

ЄБРР та IFC допоможуть уряду в підготовці тендеру та взаємодії з інвесторами

ЄБРР та IFC допоможуть українському уряду підготувати комплексну договірну базу, встановити критерії та правила тендеру, а також налагодити взаємодію з потенційними інвесторами, прокладаючи шлях до успішного тендеру.

12 травня 2023 року Міністерство інфраструктури повідомило, що всі сторони відновлюють роботу з розроблення техніко-економічного обґрунтування концесійних проєктів.

Чорноморський порт прагне збільшити імпорт і експорт за допомогою державно-приватного партнерства попри війну

Інвестиції приватного сектору та модернізація одного з найбільших у Чорноморському регіоні порту могли б збільшити імпортні та експортні можливості України. Наша країна є основним експортером продовольства, і збереження експорту морським і наземним транспортом є ключовою турботою для її керівництва.

«Завдання майбутнього інвестора – ефективно управляти терміналами морського порту «Чорноморськ» і розвивати їх. Що дасть концесія державі? Україна щороку отримуватиме концесійний внесок і стабільні надходження податків до бюджету. Приватне партнерство призведе до значних інвестицій, дасть змогу оптимізувати логістику перевезень і підвищить якість надання послуг», – зауважив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Завдяки підтримці акціонерів і донорів ЄБРР збільшив фінансування для країни, зобов’язавшись інвестувати 3 млрд євро у 2022 — 2023 роках, з яких 1,7 млрд він уже надав у 2022 році, а також мобілізував ще 200 млн євро від партнерських фінансових установ. Банк готовий відігравати ключову роль у відбудові України, коли це дозволять обставини.

Читати на The Page