Facebook Pixel

ЄБРР відновлює роботу над планом модернізації українського порту «Чорноморськ»

ЄБРР відновлює роботу над планом модернізації українського порту «Чорноморськ»

ЄБРР відновлює роботу над планом модернізації українського порту «Чорноморськ»

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) відновлює роботу з надання допомоги українському уряду в модернізації порту «Чорноморськ», яку було тимчасово зупинено після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У жовтні 2021 року ЄБРР і Міжнародна фінансова корпорація (IFC) домовилися підтримати Міністерство інфраструктури України та Адміністрацію українських морських портів у структуруванні та проведенні тендеру на державно-приватне партнерство (ДПП) для модернізації порту «Чорноморськ» на північно-західному узбережжі Чорного моря.

ЄБРР та IFC допоможуть уряду в підготовці тендеру та взаємодії з інвесторами

ЄБРР та IFC допоможуть українському уряду підготувати комплексну договірну базу, встановити критерії та правила тендеру, а також налагодити взаємодію з потенційними інвесторами, прокладаючи шлях до успішного тендеру.

12 травня 2023 року Міністерство інфраструктури повідомило, що всі сторони відновлюють роботу з розроблення техніко-економічного обґрунтування концесійних проєктів.

Чорноморський порт прагне збільшити імпорт і експорт за допомогою державно-приватного партнерства попри війну

Інвестиції приватного сектору та модернізація одного з найбільших у Чорноморському регіоні порту могли б збільшити імпортні та експортні можливості України. Наша країна є основним експортером продовольства, і збереження експорту морським і наземним транспортом є ключовою турботою для її керівництва.

Quote«Завдання майбутнього інвестора – ефективно управляти терміналами морського порту «Чорноморськ» і розвивати їх. Що дасть концесія державі? Україна щороку отримуватиме концесійний внесок і стабільні надходження податків до бюджету. Приватне партнерство призведе до значних інвестицій, дасть змогу оптимізувати логістику перевезень і підвищить якість надання послуг», – зауважив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Завдяки підтримці акціонерів і донорів ЄБРР збільшив фінансування для країни, зобов’язавшись інвестувати 3 млрд євро у 2022 — 2023 роках, з яких 1,7 млрд він уже надав у 2022 році, а також мобілізував ще 200 млн євро від партнерських фінансових установ. Банк готовий відігравати ключову роль у відбудові України, коли це дозволять обставини.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉