Facebook Pixel

Що читати у 2024: топ улюблених книг українських підприємців

Українські підприємці, бізнесмени та керівники порадили, якими книжками варто поповнити українцям свою бібліотеку у 2024 році.

«Funky Business», К'єлл Нордстрем і Йонас Ріддерстрал

Що читати у 2024: топ улюблених книг українських підприємців

Що читати у 2024: топ улюблених книг українських підприємців

Рекомендує Дмитро Борисов, український ресторатор, засновник та співвласник мережі Gastrofamily, що нараховує понад 80 закладів.

У 1995 році на японському ринку випустили 1 тис. нових безалкогольних напоїв. Через рік 1% з них усе ще продавався. Якщо ви керуєте автомобілем моделі 1990 року, то знайте: на його розробку витратили близько шести років. Сьогодні більшість компаній виконують цю роботу за два роки.

Ця книга — це маніфест про те, що потрібно відрізнятися від інших. Ми живемо в епоху часу й таланту: ми їх продаємо, експлуатуємо та наймаємо. Тільки талант співробітників дозволяє бізнесу стати унікальним, вирватися з буденності, створити щось у стилі фанк.

Quote«Ця книжка знову актуальна для мене зараз. Колись я прочитав її на початку 2000-х і засвоїв ідеї Нордстрема й Ріддерстрала, які надихнули мене створювати свій бізнес. Вона вчить підходити до бізнесу творчо, креативно, створювати цінності для клієнтів і передавати їх їм. Ключове в цьому — розуміти суть речей, а не тільки формальні правила. Ця книга актуальна й зараз, і я рекомендую її іншим, особливо в такий важкий період, як зараз, коли є жорсткі кризи і війна. Важливо залишатися собою, особливо в справах бізнесу й відповідальності. Але для успіху треба також вміти ставитися до всього легше, особливо в бізнесі, і робити це з енергією та творчістю, як у стилі фанк», – зазначив Дмитро Борисов,

«Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі», Віктор Франкл

Що читати у 2024: топ улюблених книг українських підприємців

Що читати у 2024: топ улюблених книг українських підприємців

Рекомендує Дарʼя Уманець, співвласниця infocus.assist та Head of Communications групи компаній infocus.

Три роки ув’язнення в концентраційних таборах Дахау й Освенцимі, голод, приниження, нелюдська жорстокість та страждання — не кожен зміг вижити в таких умовах. Віктор Франкл, австрійський психолог і філософ, засновник логотерапії, наважився написати про свій досвід.

Згідно з його теоріями, між подіями, які випали на долю людини, і її ставлення до них лежить вільна воля. Інакше кажучи, ми самі вибираємо, як ставитися до свого життя і навколишнього світу. Сучасна психіатрія і досі спирається на тези, виведені Франклом, і визнає величезний внесок у пошук сенсу й мотивацію людського існування.

Quote«Як підприємиця, яка живе в Україні в умовах війни, я часто замислююся над сенсом життя. Що є найважливішим у житті? Ці питання турбували мене ще до війни, але зараз вони стали ще актуальнішими. Франкл описує свій досвід виживання в концентраційних таборах під час Другої світової війни, розповідає, як йому вдалося зберегти надію і сенс життя. Автор стверджує, що сенс життя всередині нас, у наших цінностях і переконаннях, а не в зовнішніх обставинах. Ця книга допомагає мені бути більш стійкою і впевненою в собі. Дає сили продовжувати рухатися вперед, навіть коли все навколо руйнується. Одна з головних порад, яку я отримала із цієї книги, — зосередься на тому, що ти можеш контролювати й не витрачай час і енергію на те, що ти не можеш змінити», — ділиться думками Дарʼя Уманець.

«Найбагатший чоловік у Вавилоні», Джордж Самюель Клейсон

Що читати у 2024: топ улюблених книг українських підприємців

Що читати у 2024: топ улюблених книг українських підприємців

Рекомендує Іван Ролік, співвласник та СЕО продуктової IT-компанії Quarks.

У своїй книзі «Найбагатший чоловік у Вавилоні» автор розповідає історію головного героя Аркада. Він — молодий хлопець, який мріє про багатство, але не знає, із чого почати і як досягти фінансового успіху. Його життя змінюється, коли він зустрічає багатого купця Алгаміша, який стає його наставником.

«Найбагатший чоловік у Вавилоні» стала бестселером у багатьох країнах і викликала захоплення читачів своєю простотою та цінними фінансовими уроками. Ця книга не тільки розкриває секрети фінансового успіху, але й надихає читачів до дії. Вона дає практичні поради та стимулює до зміни свого фінансового мислення.

Quote«Ця книга особливо корисна для тих, хто тільки стає на шлях формування власного капіталу, у віці 20-25 років. Важливо запам'ятати та використовувати отримані знання у повсякденному житті, при ухваленні рішень, особливо щодо грошей. Головний ворог на шляху до багатства — це сама людина. Книга розповідає про особистий фінансовий успіх. Основні ідеї, які вона містить, завжди будуть актуальними в умовах капіталізму. Написана ще у 1920-х роках, але її принципи, викладені у вигляді коротких вавилонських притч, можна легко застосовувати й сьогодні. Автор роз'яснює основні підходи, правила і навіть психологічні настанови, щоб вміти керувати власними фінансами, накопичувати та збільшувати особистий капітал, незалежно від початкового фінансового стану. Більшість успішних та багатих людей, включаючи Роберта Кійосакі і Воррена Баффета, а також багатьох фінансових радників, говорять про схожі правила. Найважче завжди дотримуватися цих правил», – Іван Ролік.

«Вишивка Східного Поділля», Євген Причепій та Тетяна Причепій

Що читати у 2024: топ улюблених книг українських підприємців

Що читати у 2024: топ улюблених книг українських підприємців

Рекомендує Наталія Холод, засновниця та CEO агенції комунікацій «ВАРТО».

Це видання — результат багаторічного дослідження і захоплення вишивкою. Протягом пʼяти років автори подорожували українськими селами, збирали колекцію вишивки вінницького Придністров’я. Доктор філософських наук Євген Причепій створив порівняльне дослідження про символіку вишиваних орнаментів, їхня структуру та характерні ознаки східноподільської вишивки. Саме це дослідження та унікальну збірку Причепіїв презентує книга. Видання містить велику кількість деталізованих ілюстрацій вишитих подільських полотен першої половини й середини XX століття.

Quote«Я багато років захоплююся українською вишивкою, колекціоную старовинні сорочки та елементи українського строю. Останнім часом багато досліджую архаїчні символи, тому і книжкові захоплення зараз стосуються саме вишивки та її символізму. Дуже люблю і колекціоную серію книг на цю тематику від видавництва «Родовід», зараз завжди під рукою маю їхню «Вишивка Східного Поділля». Надзвичайно надихаюся цією роботою подружжя Євгена й Тетяни Причепіїв, які багато років досліджували та вивчали символіку орнаментів, їхні спільні та відмінні риси та особливості. Бачу в шитті зв'язок із корінням, родом — і не перестаю захоплюватися тим, наскільки талановитими та майстерними були (та й лишаються сьогодні) українці», — говорить Наталія Холод.

«Із третього світу в перший. Історія Сингапуру. 1965–2000 рр.», Лі Куан Ю

Що читати у 2024: топ улюблених книг українських підприємців

Що читати у 2024: топ улюблених книг українських підприємців

Рекомендує Дмитро Скляр, CEO та партнер Netpeak Agencies Group.

Ця книга — спогади Лі Куана Ю з 1965 по 2000 рік. У 1965 році Сингапур здобув незалежність. З того часу його батькові-засновнику, Лі Куану Ю, довелося вирішити чимало проблем: як побудувати мирні відносини з вороже налаштованими сусідніми державами, як забезпечити людей житлом та й взагалі підвищити рівень їхнього життя, як налагодити постачання води, як позбутися небезпечних комуністичних партій.

За роки свого управління крихітною державою Лі Куан Ю спромігся зробити, здавалося б, неможливе. Нині його країна — одна із найбільш перспективних у світі. То як цій людині вдалося домогтися цього «чуда»? У цій книжці є відповіді на всі питання.

Quote«Мені імпонує те, що Лі Куан Ю визнає єдиним природним ресурсом Сингапуру людей із високим рівнем трудової етики. Тут знаходжу паралель зі своєю історією, бо для мене, як CEO, найціннішим активом у B2B бізнесі є команда. Книга надихає нашу команду не зупинятися та шукати рішення навіть за складних обставин, а ідея «З третього світу в перший» стала тим необхідним пазлом, що ми шукали, формулюючи нашу глобальну місію. Netpeak Agencies Group допомагає розвиватися бізнесам будь-якого рівня в усьому світі. Тому наша стратегічна мета — інвестувати якомога більше ресурсів у розвиток та подальшу розбудову України, зміцнювати нашу економіку, яка впливає на добробут українського суспільства», — ділиться думками про книгу Дмитро Скляр.

«Ніколи не їжте наодинці та інші секрети успіху завдяки широкому колу знайомств», Кейт Феррацци

Що читати у 2024: топ улюблених книг українських підприємців

Що читати у 2024: топ улюблених книг українських підприємців

Рекомендує Вікторія Наливайко, співзасновниця та CEO Baza IT, засновниця reteam.business.

Нове — це добре забуте старе. І головна заповідь старого кар’єриста про зв’язки, які «вирішують усе», перетворилася на сучасний нетворкінг — мистецтво зав’язувати корисні знайомства для ефективного вирішення життєвих та бізнесових проблем.

Автор книги здобув освіту в Єльському університеті та Гарвардській школі бізнесу і зараз на Всесвітньому економічному форумі в Давосі за руку вітається з президентами та головами урядів наймогутніших держав світу. Усе це — завдяки зв’язкам. У книзі він розповідає як ставитися до знайомств як до соціального капіталу, який поліпшить ваше життя, але найголовніше — будувати стосунки щирі, відверті та не боятися дати більше, ніж можеш отримати. Таке перше правило нетворкінгу.

Quote«Я дуже люблю «Ніколи не їжте наодинці…», бо саме вона допомогла мені ще більше зрозуміти, що люди це комʼюніті, з яким потрібно працювати та яке потрібно постійно менеджерити. Але це комʼюніті є неймовірним ресурсом для інсайтів, підтримки, натхнення, фідбеків та ідей», зазначає Вікторія Наливайко.

Раніше The Page повідомляв, що читали українці у 2023 і які книги варті нових відкриттів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉