Facebook Pixel

Як змінились доходи ІТ-компаній під час війни та де найбільше ІТ-ФОПів в Україні

Агресивне повномасштабне вторгнення рф зупинило стрімке зростання експорту IT-послуг.

Про це свідчать результати дослідження YouControl.

Як видно з графіка щоквартальної динаміки експорту, апогею даний показник IT-активності досягнув напередодні російського вторгнення у 4-му кварталі 2021 року, коли в країну було заведено 2,1 млрд доларів США. Відтоді середні обсяги експорту комп’ютерних послуг поступово спустилися до позначки 1.7 млрд доларів, тобто рівень просадки обсягів квартальної експортної IT-виручки склав близько -20%.

Де сконцентрований IT-бізнес в Україні

Дві третини сумарного чистого доходу, задекларованого IT-компаніями України в 2022 році, було сконцентровано у столиці — 123,7 з 184,4 млрд грн. Саме у Києві офіційно зареєстровано 3013 (52.4%) компаній зі сфери інформаційних технологій з відомою ненульовою виручкою, яку було згенеровано впродовж 2022-го — першого року війни.

Зі значним відривом від столиці на IT-мапі України помітні такі полюси концентрації бізнесу у сфері інформаційних технологій, як Львівська (10,4% доходів), Харківська (8,1%), Дніпропетровська (4,2%), Вінницька (3,4%) та Одеська області (1,7%).

Найменші суми чистих доходів від реалізації продукції у 2022 році задекларували IT-компанії регіонів із значною часткою тимчасово окупованих територій: Луганської, Донецької та Херсонської областей.

На розташування і концентрацію ділової активності у сфері інформаційних технологій України впливають традиційні чинники формування полюсів економічного зростання:

  • зосередження освітньо-наукових центрів у містах-мільйонниках і 100-тисячниках, які забезпечують постійний приплив технічно освічених та англомовних фахівців у сектор;
  • критична маса системоутворюючих зарубіжних чи місцевих IT-компаній, які формують попит на ринку праці, завдяки високій капіталізації забезпечують безперервний потік високооплачуваних замовлень і стають соціально відповідальними ядрами локальних IT-кластерів;
  • розвиток міської IT-екосистеми на базі кластерного об'єднання зацікавлених учасників та стейкхолдерів навколо спільних інтересів та економії витрат на масштабах, зокрема співфінансування освітніх та інфраструктурних ініціатив, і навіть колективного захисту від рейдерства чи невмотивованого перевищення влади з боку регуляторів;
  • проактивна міська політика і високий рівень урбаністичного комфорту, котрі, своєю чергою, можуть суттєво посилити життєстійкість та темпи масштабування місцевої ІТ-екосистеми, якщо сектор інформаційних технологій не на словах, а на ділі розглядається муніципальною владою як пріоритетний стратегічний напрям розвитку громади.

Новим обмежуючим чинником, що викликав згортання IT-активності та релокейт існуючого бізнесу в більш безпечні регіони, звісно, став негатив від воєнних дій в окупованих та прифронтових регіонах.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉