Facebook Pixel

Як Україна разом зі США розвінчує російські фейки – Оксана Маркарова

У США дуже сильно відчуваються відголоски інформаційної війни росії проти України та її наслідки. Як наші дві країни спільно протистоять мітам російської пропаганди, у другій частині інтерв’ю The Page розповіла пані Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Оксана Маркарова.

Довгі роки росіяни «формували наратив про те, що в нашому регіоні треба спілкуватися з однією країною (рф), вона розбереться з усім поруч», що «ми – незрозуміла країна». Це сторіччя цього наративу, сторіччя агресивного просування «русской оперы и балета», нагадує пані посол.

Оксана Маркарова зазначає, що росія запускає фейки та інформаційні кампанії паралельно, а іноді й напередодні військових операцій і кібератак. Для протистояння їм із першого дня призначення послом вона разом із командою просувала українські наративи через заходи культурної та освітньої дипломатії.

Експертна думка в США за 16 місяців еволюціонувала від «Що нам треба робити, щоб не розізлити росію» та «Що нам треба робити, щоб знайти рішення для завершення цієї війни, яке буде прийнятним для росії», до «Україна має не програти» й нарешті до «Україна має перемогти», розповідає пані посол.

У питаннях верховенства міжнародного права «ситуація дуже чорно-біла: росія на нас напала – ми захищаємося».

Обговорення на тему, «коли впаде Київ?» чи «чим треба пожертвувати, щоб закінчити війну?», ще не припинилися. Проте це вже не мейнстрим, і американські експерти самі реагують на кожну колонку чи статтю з такими наративами.

Головне, що подібної риторики не було й немає в Адміністрації президента США. Так само в Конгресі є двопартійний і двопалатний консенсус щодо підтримки України. «Загальна підтримка Конгресом нашої боротьбі, загальна підтримка України досить сильна, і вона є. Водночас це не означає, що над нею не треба постійно працювати», – зауважує Маркарова.

У США відбулася дуже сильна еволюція експертних і суспільних поглядів щодо того, що Україна має чимось пожертвувати заради миру. Маркарова підкреслює велику роль у цьому українських та іноземних журналістів. «Завдяки їм світ бачить, що насправді відбувається, тому ми отримуємо допомогу, і вона не зменшується», – зауважує пані посол.

Quote«Україна бореться системно з російською пропагандою, як швидко реагуючи на всі фейки та неправду, так і проактивно поширюючи правду. Фактично всі мільйони українців як в Україні, так і поза Україною є волонтерами цього фронту, максимально швидко реагують і виправляють, іноді випереджаючи державні структури. Це стосується карт, музейних експонатів, підписів на концертних афішах тощо», – говорить Маркарова.

Проте росія не припиняє постійні вкидання – на кшталт неналежного використання зброї. Частина їх спрацювала у 2014 році, проте «зараз така пряма пропаганда вже не заходить».

Росіяни не склали інформаційну зброю й надалі намагатимуться «посварити нас між собою, посварити нас зі США, з іншими союзниками, союзників між собою».

Quote«Усюди, де росія має можливість вбити клин між нами та в якийсь спосіб атакувати чи вплинути на надання допомоги, вона робить це й буде робити, тож ми маємо постійно спростовувати фейки, перекручування та пропаганду. Це окреме поле бою, не менш важливе, ніж фронт. І ми маємо розуміти, що воно не зникне після нашої перемоги у війні», – підкреслює Оксана Маркарова.
Подякувати 🎉