Facebook Pixel

росія та Китай планують розширити залізничні вантажоперевезення

росія планує збільшити річну пропускну здатність двох найдовших залізниць країни, Транссибірської та Байкало-Амурської магістралей, до 210 млн тонн до 2030-го. Це допоможе зміцнити співпрацю з Китаєм. Про це пише Bloomberg.

Quote«Ще до того, як путін ввів війська в Україну, вантажовідправники рф мали труднощі з перевезенням товарів, зокрема вугілля, до Азії. Війна збільшила трафік на цих залізничних лініях, які використовували для переміщення танків і ракет. Після європейських санкцій попит на торгівлю між росією та Китаєм значно зріс», – пише Bloomberg.

Як росія планує модернізувати східну залізницю для торгівлі з Китаєм

Як пише видання, росія вже витратила мільярди доларів, щоб майже вдвічі збільшити пропускну спроможність залізничних ліній до очікуваних 180 млн тонн у 2024-му з 97,8 млн тонн у 2013-му. Тим не менш, поточний попит вдвічі вищий, ніж може витримати колія.

У 2024 росія планує витратити 366 млрд руб. ($4 млрд) на модернізацію залізниці на сході Сибіру та Далекому Сході. Ця робота може тривати до 2032-го і потребуватиме 2,7 трлн руб. інвестицій, щоб збільшити пропускну здатність залізничних ліній до 255 млн тонн на рік.

Quote«Російські потяги перевозять вугілля та інші товари на схід, а споживчі товари – на захід. Ці вантажі вимагають різних типів залізничних вагонів і контейнерів, що збільшує час очікування з обох кінців. Ця ж колія використовується і для внутрішнього судноплавства та пасажирських поїздів, що збільшує трафік», – кажуть джерела Bloomberg.

У рф обговорюють інвестиційний план будівництва двох нових залізничних маршрутів до Китаю до 2030-го. Зараз росія і Китай, які мають спільний кордон у 4208 кім, мають всього чотири залізничні пункти пропуску.

Нагадаємо, після введення санкцій проти рф, торгівля між росією та Китаєм у 2023-му сягнула рекордних $240 млрд. Китай почав постачати до рф чи не всі види товарів, від одягу до техніки та автомобілів. Водночас росія збільшила експорт вугілля та алюмінію до Китаю, оскільки Європа не хоче співпрацювати з металургійними і гірничодобувними компаніями рф, навіть якщо вони не під санкціями.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉